ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει:

  • Κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων
  • Κρατικοποίηση τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών ΔΕΚΟ και αεροδρομίων
  • Νέο φορολογικό σύστημα
  • Μέτρα άμεσης ανακατανομής του πλούτου

Την κατάργηση του μνημονίου και την καταγγελία της δανειακής σύμβασης με νέο νόμο θα έχει ως αιχμή του δόρατος το εξειδικευμένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αθηναϊδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει τους εννέα πυλώνες της οικονομικής του πολιτικής που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν νέο φορολογικό σύστημα, εθνικοποιήσεις τραπεζών, κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και άμεση θέσπιση πέντε συγκεκριμένων μέτρων για την «αναδιανομή του πλούτου», σταδιακή αύξηση μισθών και συντάξεων, κρατικοποιήσεις σε ευρύτατο βαθμό που θα περιλαμβάνουν ακόμα και τον ΟΤΕ!

Αναλυτικά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει ότι η σταθερή θέση του κόμματος για ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων πρέπει να συνοδευτεί από νέο πολυνομοσχέδιο «για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση».

Παράλληλα, θα επισημάνει ότι οι μονομερείς ενέργειες όπως στάση πληρωμών προς το εξωτερικό, δεν αποτελούν πρώτη πρωτοβουλία, αλλά θα πραγματοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα επιβίωσης της χώρας και του λαού, ενώ θα τονίσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στο δίλλημα «ευρώ ή δραχμή».

Επιπλέον, μεταξύ των επικαιροποιημένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο που θα εξηγεί ότι το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.) και πως «αδιαπραγμάτευτος» στόχος του κόμματος είναι ο δημόσιος έλεγχος επιχειρήσεων όπως: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α. και άρα η κατάργηση των σχεδίων του ειδικού Ταμείου που έχει συγκροτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι περιλαμβάνει και νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα μιλά και αυτό για πάταξη φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Στα σημεία που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και αυτό που θα αναφέρει ότι ανάλογα με τους ρυθμούς ανάκαμψης της χώρας θα υπάρξει και «σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εμμένοντας στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των τραπεζών και τραπεζιτών θα εξηγήσει ότι δεν αντιτάσσεται στο πρόγραμμα ανακεφαλοποίησής τους, αρκεί όμως να να γίνει με αντάλλαγμα κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο όπως αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην ουσία με τον τρόπο θα επιχειρήσει την εθνικοποίηση των τραπεζών εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς», καθώς οι «δημόσιες τράπεζες» θα λειτουργήσουν ως εργαλείο «ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».