ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή «πληγή» η Αττική για το ΠΑΣΟΚ

Ανοιχτή «πληγή» η Αττική για το ΠΑΣΟΚ

Έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του κόμματος, που διαπιστώνει ότι τα ποσοστά υποχωρούν σε μονοψήφια νούμερα

Με το φάσμα της εκλογικής συντριβής βρίσκεται αντιμέτωπο το ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Το επιτελείο της Ιπποκράτους διαπιστώνει με έντονο προβληματισμό ότι τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, πέραν αυτής των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Η ηγεσία του κόμματος έριξε ιδιαίτερο βάρος στις 5 εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, που τις θεωρεί «κλειδί» για τη διατήρηση –έστω- των εκλογικών ποσοστών, ενώ επιδίωξε να επαναπατρήσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ έριξε ιδιαίτερο βάρος στις περιφέρειες αυτές, πραγματοποιώντας σειρά συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, η κινητοποίηση φαίνεται ότι δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι τάσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά, χαμηλότερα ακόμη κι από αυτά των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Πέμπτο ή έκτο κόμμα

Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα προβλήματα του κινήματος στη Β' Αθηνών και Β' Πειραιά, όπου το ΠΑΣΟΚ έρχεται πέμπτο ή έκτο κόμμα. Θεαματική είναι η πτώση των ποσοστών στις δυτικές συνοικίες της Β' Αθηνών, αλλά και σε όλους τους δήμους της Β' Πειραιώς.

Εφόσον οι τάσεις επαληθευθούν, το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλέξει πάνω από τρεις βουλευτές στη Β' Αθηνών, έναντι τεσσάρων, που εξέλεξε στις πρόσφατες εκλογές, με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Απόστολο Κακλαμάνη να κινδυνεύει να μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Στη Β' Πειραιά ενδέχεται να μην εκλεγεί καν «πράσινος» βουλευτής, κάτι που σημαίνει ότι ο «βενιζελικός» κ. Δημήτρης Λιντζέρης δεν θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Πέραν των δύο συγκεκριμένων περιφερειών, ιδιαίτερα δύσκολη θεωρείται η εκλογή βουλευτή και στην Α' Πειραιά. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης θα μπορέσει να διατηρήσει την μία έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, όπως και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου στην περιφέρεια Αττικής.

Από 39 βουλευτές το 2009, 7 το 2012

Το ΠΑΣΟΚ το 2009 σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής είχε εκλέξει 39 βουλευτές, έναντι επτά στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Με βάση τα στοιχεία, ο αριθμός αυτός,ενδέχεται να συρρικνωθεί στους έξι.

Προβληματισμός για την πόλωση

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει την Ιπποκράτους είναι η ενίσχυση της πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που συμπιέζει τις εκλογικές δυνάμεις των άλλων κομμάτων. Ένας άλλος φόβος αφορά την αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών, κάτι που έγινε στις 6 Μαΐου και οδήγησε στην εκλογική συντριβή και την τρίτη θέση.