ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «χαρτί» της διαφθοράς παίζει ο Α. Τσίπρας

Το «χαρτί» της διαφθοράς παίζει ο Α. Τσίπρας

Λίγες μέρες πριν τις κάλπες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τους φακέλους της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κλίμα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πολώνεται όλο και περισσότερο.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ετοιμάζουν χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη», ρίχνοντας ο ένας «αλάτι στις πληγές» του άλλου.

Την ώρα που ο κ. Α. Σαμαράς θα επιτίθεται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια και τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Τσίπρας στη διακαναλική του συνέντευξη ετοιμάζεται να πυροδοτήσει τη «βόμβα» της διαφθοράς.

Το χρονικό σημείο που επιλέγει ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει αυτό το «χαρτί» δεν είναι τυχαίος. Θέλει να υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τις «ύποπτες» υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη το όνομα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της Siemens και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στο κέντρο επιχειρήσεων, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το σύστημα C4I και τη σχέση του με τη Siemens.

«Θα διερευνήσουμε εξαντλητικά τον βίο και την πολιτεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το Ηράκλειο Κρήτης, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο της Siemens ως «το σκάνδαλο των σκανδάλων του διεφθαρμένου και σάπιου τέως δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», για το οποίο υποστήριξε ότι «προσπάθησαν να το κουκουλώσουν».

Από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σήμερα στις 17:00 το απόγευμα στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην «κάθαρση του δημόσιου βίου», προαναγγέλλοντας το άνοιγμα των «αμαρτωλών φακέλων» της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αναμένεται επίσης να προαναγγείλει την απόδοση ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν, αλλά και την «θωράκιση» του πολιτικού συστήματος, με την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Όχι σε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης»

Από το Ηράκλειο Κρήτης όπου περιόδευσε χθες, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς τα άλλα κόμματα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια «κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης» ή ... «εθνικής συνενοχής», όπως είπε, απαντώντας εμμέσως στην επιστολή Βενιζέλου.

Χαρακτήρισε άλλωστε ένα τέτοιο σχήμα ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους υπεύθυνους και υπόλογους για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας».

Στη διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει ακόμα σειρά πολιτικών διλημμάτων, χαρακτηρίζοντας εκ νέου τις εκλογές της Κυριακής ως «κρίσιμο δημοψήφισμα», με διακύβευμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Το βέβαιο είναι πως ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει και πάλι καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καλώντας παράλληλα τις δυνάμεις της Αριστεράς να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία.