ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων ασκεί η Κουμουνδούρου.

«Η κυβέρνηση πως εξακολουθεί να αγνοεί τις δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας και την απόλυτη αδυναμία ρευστότητας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει ενστάσεις σχετικά με την απαίτηση η επιχείρηση να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη. Όπως υποστηρίζει, από τη διαδικασία εξαιρούνται πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, που ήδη έχουν καταστραφεί ενώ ουσιαστικά αποκλείονται και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, που με μεγάλη δυσκολία λειτουργούν ή απλώς δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν και τυπικά τη λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ρύθμιση «αποφεύγει να προσδιορίσει ακόμα και το ποσοστό της οφειλής, που μπορεί να διαγραφεί, μεταφέροντας το απόλυτο δικαίωμα επιλογής, στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».

«Οι τράπεζες, που σωζόμενες, μεταφέρανε στις πλάτες του ελληνικού λαού δεκάδες δισεκατομμύρια φόρων και έκτακτων εισφορών, καθίστανται και επίσημα οι μοναδικοί κριτές και διαπραγματευτές των ληξιπρόθεσμων επιχειρησιακών οφειλών που πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ακόμη πως «η αναστολή των τραπεζικών χορηγήσεων προς τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σαν αποτέλεσμα της υφεσιακής μνημονιακής πολιτικής και η επιβάρυνση με υψηλά επιτόκια και τοκογλυφικούς τόκους υπερημερίας, οδήγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπερδιπλασιασμό των τραπεζικών οφειλών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η ρύθμιση «στερεί ακόμη και το δικαίωμα επιλογής για τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, αφού η μειοψηφία των πιστωτών δηλαδή οι τράπεζες, επιβάλλουν ειδικούς διαχειριστές, που θα διαθέσουν με τον τρόπο που επιθυμούν, την περιουσία των επιχειρήσεων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η μόνη αποδεκτή λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι «η σεισάχθεια των οφειλών προς τις τράπεζες, με μέτρα άμεσης ανακούφισης, με περιορισμό του οφειλόμενου κεφαλαίου και των τόκων που έχουν επιβληθεί, ανάλογα με τον περιορισμό των εσόδων των επιχειρήσεων και της φορολογικής επιβάρυνσης, των τελευταίων τεσσάρων ετών».

Σχετικές ειδήσεις