ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Σκοτεινά σημεία στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

ΣΥΡΙΖΑ: Σκοτεινά σημεία στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Για πολλά «σκοτεινά σημεία» στη νομοθετική παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια για τα επιχειρηματικά δάνεια και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων κάνει λόγο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται «για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις, που δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις».

Επί της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για οριζόντια μέτρα, «που δεν θα προσφέρουν καμία ανακούφιση στους πραγματικά αδύνατους και στους μη έχοντες, εκχωρείται η πλήρης δικαιοδοσία στις τράπεζες για τη διαχείριση όχι μόνο του χρέους αλλά και του σχεδιασμού του παραγωγικού χάρτη της χώρας, ενώ μεταφέρει τα βάρη από τις διαγραφές, που θα προσδιορισθούν από τις τράπεζες, στους Έλληνες φορολογούμενους».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «χρησιμοποιείται το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, ως μοχλός πίεσης για την αναδιάρθρωση των κλάδων και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης και επιχειρήσεων με κυρίαρχο το ρόλο των τραπεζών και των μετόχων τους».

Επισημαίνει δε ότι δεν είναι δυνατόν ο οφειλέτης, που έχει υποχρεώσεις στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες κ.λπ. να πληρώνει χωριστές δόσεις σε όλους τους πιστωτές, χωρίς να υπολογίζεται το διαθέσιμο εισόδημά του και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αναγκαίο ποσό για την επιβίωση της οικογενείας.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «βασίζεται σε μια συνολική διαχείριση από έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης χρέους, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Σχετικές ειδήσεις