ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό αμφισβήτηση η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι

Υπό αμφισβήτηση η συμφωνία Ρέντσι-Μπερλουσκόνι

Η συμφωνία ανάμεσα σε Ματέο Ρέντσι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι που προβλέπει την έγκριση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, κινδυνεύει να ακυρωθεί όπως ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε.

Απευθυνόμενος σε μέλη της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης στο Μιλάνο, ο Ρέντσι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (06/11) ότι η συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, οι σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού με τον μεγιστάνα και επικεφαλής της κεντροδεξιάς δοκιμάζονται εξαιτίας της αλλαγής του σχεδίου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Αρχικά, οι δυο μεγάλες παρατάξεις είχαν συμφωνήσει να δίνεται «πριμ εδρών» στην πολιτική συμμαχία με τις περισσότερες ψήφους. Ο Ρέντσι θέλει τώρα το πριμ αυτό να δίνεται όχι στη νικηφόρα συμμαχία πολιτικών δυνάμεων, αλλά στο πρώτο κόμμα.

Η διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού κλίματος επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της δεύτερης γραμματέως του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπορα Σερακιάνι, η οποία πριν από λίγο είπε πως εάν ο Μπερλουσκόνι «κάνει πίσω και παραβεί την συμφωνία, θα αναζητήσουμε εναλλακτική λύση εντός του κοινοβουλίου».

Όπως σημειώνουν αναλυτές, ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του, το Φόρτσα Ιτάλια, συγκεντρώνουν το 15% των προθέσεων ψήφου. Είναι λογικό, κατά συνέπεια, να μην επιθυμεί να συμβάλει στην έγκριση ενός εκλογικού νόμου που θα ευνοεί την πρώτη πολιτική δύναμη. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατά δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει έως και το 39% των προθέσεων ψήφου των Ιταλών.

Μένει να εξακριβωθεί αν η κεντροαριστερά μπορεί να καταλήξει σε μια συνεννόηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S). Χθες καταγράφηκαν πάντως δύο εξελίξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προοίμιο διαλόγου: στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εξελέγη η υποψήφια των Δημοκρατικών, Σιλβάνα Σιάρα, με την στήριξη του M5S, ενώ στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η κεντροαριστερά ψήφισε υπέρ του νομικού Αλέσιο Τζακαρία, ο οποίος πρόσκειται στο κίνημα του Μπέπε Γκρίλο.

Σχετικές ειδήσεις