ΚΟΜΜΑΤΑ

Μηνυτήρια αναφορά για τα «ανείσπρακτα» επιχειρηματικά δάνεια

Μηνυτήρια αναφορά για τα «ανείσπρακτα» επιχειρηματικά δάνεια

Τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 23 δισ. ευρώ, ζητά με μηνυτήρια αναφορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα (10/11/2014) στο Γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ζητεί τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτεί το ελληνικό Δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες Τράπεζες και κατ' επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπροσθέτως ζητεί να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους.

O κ. Κουρουμπλής είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στις 13 Οκτωβρίου 2014 στο Newsbomb.gr.

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Για το συγκεκριμένο θέμα θα πάω στον εισαγγελέα και θα ζητήσω να γίνει έλεγχος αν αυτά τα λεφτά οι συγκεκριμένοι κύριοι που τα έδωσαν στις τράπεζες, τα goldenboys, τήρησαν τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος. Και αν δεν τις τήρησαν θα πρέπει να ελεγχθεί το πόθεν έσχες τους».

Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουρουμπλής ζητά να ερευνηθούν:

«Α. Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων – εξαγορών που μεσολάβησαν.

Β. Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά Τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.

Γ. Με ποιά διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

Δ. Ποια η σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των Διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα 15ετία περιουσιακών στοιχείων αυτών, καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας».

Σχετικές ειδήσεις