ΚΟΜΜΑΤΑ

Τσακαλώτος: Άκρως μνημονιακός ο προϋπολογισμός

Τσακαλώτος: Άκρως μνημονιακός ο προϋπολογισμός

Επίθεση στην κυβέρνηση και την τρόικα εξαπολύει ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική του μνημονίου συνεχίζεται, και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής του και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν.

Όπως υποστηρίζει, «το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, με παραβίαση πολλών ευρωπαϊκών κεκτημένων για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, δεν φαίνεται να "ιδρώνει το αυτί" ούτε της μιας, ούτε της άλλης πλευράς της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 δεν μένει πιστός μόνο στους μνημονιακούς στόχους (αφού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ) αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το Μεσοπρόθεσμο.

Συγκεκριμένα:

- Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

- Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

- Συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση- τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων