ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Υπογραφή ντροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει

Τσίπρας: Υπογραφή ντροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει

«Θα δώσουμε με όλα μας τα δημοκρατικά όπλα τη μάχη για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές, μέσα από τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», διαμήνυσε από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, ως κυβέρνηση, να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα».

Μιλώντας στην Περιφερειακή Προγραμματική Σύσκεψη του κόμματος για την Ήπειρο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα».

Πρόσθεσε ότι «επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μη την περιμένουν από μας. Για υπογραφές ντροπής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Προειδοποίησε δε ότι κυβέρνηση και τρόικα «ετοιμάζουν νέες δυστυχίες και νέα δεσμά για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε. Αυτοί έχουν μνημόνια ολέθρου. Εμείς έχουμε μνήμες αγώνων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εθνικό, κοινωνικό και καθολικό το αίτημα να τελειώσει «το δράμα που ζει η χώρα, το δράμα που ζει η κοινωνία, το δράμα που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι» και τόνισε ότι «η τρόικα και η κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν».

«Ήρθε η ώρα της αυλαίας και για την κυβέρνηση και για την πολιτική της» σημείωσε και απέρριψε την κυβερνητική ρητορική περί κρίσιμων ωρών που ζει ο τόπος, - για χιλιοστά φορά μας το λένε αυτό, είπε - και αναρωτήθηκε: «Και πώς τέλειωσαν κάθε φορά οι κρίσιμες ώρες, οι κρίσιμες μέρες, οι κρίσιμες εβδομάδες, οι κρίσιμοι μήνες, πέντε χρόνια τώρα»;.

Για να απαντήσει ο ίδιος: «Ξέρετε πως τέλειωσαν. Με την πλήρη υποχώρηση στις ορέξεις των δανειστών. Ξέρετε πώς έκλεισαν τα κενά, οι τρύπες, τα ελλείμματα. Ανοίγοντας νέες πληγές στο σώμα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των αδύναμων. Όλα, πάλι και πάλι και πάλι, κρίθηκαν εις βάρος του λαού, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος της χώρας. Γι' αυτό όταν ακούμε πια στην Ελλάδα για κρίσιμες ώρες, ξέρουμε. Ανθρώπινο αίμα μας μυρίζει. Πιο σωστό θα ήταν, αυτές τις ώρες, να μιλάει κανείς για προετοιμασία για έγκλημα. Και δεν είναι καθόλου άδικος ή υπερβολικός ο χαρακτηρισμός. Γιατί οι νέες περικοπές στις συντάξεις, το νέο τσαλάκωμα των μισθών, η νέα έφοδος στις εργασιακές σχέσεις, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, μόνο έγκλημα μπορούν να χαρακτηριστούν. Χαριστική βολή σε μια οικονομία σακατεμένη, και σε μια κοινωνία τραυματισμένη. Άλμα προς την πλήρη διάλυση. Τελική λύση για την ολοκληρωτική επιβολή του ζόφου, που είναι το καθεστώς των μνημονίων».

Ο κ. Τσιπρας απάντησε και στο άρθρο του πρωθυπουργού στο Έθνος: «Εκείνο που δεν τολμάει να πει, είναι: Πώς και γιατί από το success story, από το βγαίνουμε από το μνημόνιο, από το φεύγει το ΔΝΤ, από το επέστρεψε η ανάπτυξη, φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι; Πώς και γιατί από το φως το αληθινό που έλουζε τα διαγγέλματά του, φτάσαμε στο βαθύ σκοτάδι; Πώς και γιατί, αντί για τη νέα Ελλάδα που έρχεται, ήρθε το βαθύ σκοτάδι; Για μια ακόμη φορά; Και ξέρουμε τι κρύβει αυτό το σκοτάδι».

«Αυτός ο δρόμος, είναι ο δρόμος καταστροφής. Και τελειωμό δεν έχει», σημείωσε ο. Τσίπρας.

tsipras32423423426

Ο κ. Τσιπρας σχολίασε και τη φράση του κ. Βενιζέλου, ότι «την πατήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βοσκός με τα πρόβατα», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μάλλον εννοεί ότι εκείνος είναι ο βοσκός, εμείς ο λύκος, κι εσείς τα πρόβατα. Κάνει την αυτοκριτική του για την προπαγάνδα του φόβου ο συνεργός του πρωθυπουργού. Μόνο που στην ίδια τρομολαγνεία επιμένουν όλοι τους. Γιατί δεν έχουν άλλο πραγματικό επιχείρημα, παρά μόνο το φόβο. Όπως κάθε απολυταρχικό καθεστώς, λίγο πριν καταρρεύσει, στηρίζει την εξουσία του στο φόβο των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το καθεστώς των μνημονίων δε στηρίζεται στη λογική, αλλά στον τρόμο του ΑΤΜ. Στην τρομοκράτηση ότι αν σηκώσουμε κεφάλι και ζητήσουμε εκλογές, θα μας το κόψουν το κεφάλι. Στον εκβιασμό ότι οι αγορές θα καταστρέψουν την Ελλάδα, αν δεν τους αρέσει η κυβέρνηση που θα εκλέξει ο ελληνικός λαός. Λες και οι αγορές θα αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν, επειδή θα στερηθούν τις υπηρεσίες του κ. Σαμαρά».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις βασικές θέσεις του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν είναι όπως προσπάθησαν να το εμφανίσουν ανέξοδες υποσχέσεις. Είναι μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στον ρεαλισμό. Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το θέμα είναι αν κάποιος βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων. Και εμείς σε αυτό το θέμα δεν έχουμε καμιά ταλάντευση.

Η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, η φτηνή μετακίνηση για τους άνεργους. Να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή, ακόμα – ακόμα, δεν έχουν ούτε να φάνε. Να βοηθήσουμε οικογένειες που απειλούνται από την κρίση να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης. Στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα μελετημένο και καλά υπολογισμένο βήμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμά του δεν είναι μόνο η ανακούφιση των ανθρώπων. Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά.

Το επόμενο βήμα είναι τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα τα χρέη αυτά συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μια ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί για την κατάργηση του φόρου- λαιμητόμου της μικρομεσαίας περιουσίας, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.Και αυτή τη δέσμευση θα τη κάνουμε πράξη με τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης. Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.

Γιατί η δική μας αντίληψη για το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την τράπεζα ως εταιρεία που παράγει κέρδος για τους μετόχους. Αλλά ως εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Τέλος ένας τρίτος βασικός πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δισ. ευρώ στο σύνολό του. Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας πει οτιδήποτε».

Σχετικές ειδήσεις