ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς της κυβέρνησης μέσω... κύκλων!

Κριτική του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς της κυβέρνησης μέσω... κύκλων!

Να διατυπώσει επίσημα, καθαρά, ολοκληρωμένα και χωρίς γλωσσικά τεχνάσματα τη θέση της, ζητάει από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη, έτσι θα μπορέσει να βοηθήσει και το ίδιο από τη θέση του στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, η κυβέρνηση, «αντί για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προς τα εμπρός, ψάχνει γλωσσικά προσχήματα για να πάει προς τα πίσω».

Στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν μια σειρά ζητημάτων τα οποία συνδέουν την Ελλάδα με τους εταίρους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους, ενώ διευκρινίζει και ορισμένα ζητήματα που αφορούν στις δανειακές συμβάσεις και το μνημόνιο, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο, όπως αναφέρεται, από τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Οι όροι αυτοί, τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι υπό διαρκή αξιολόγηση, διαπραγμάτευση και επαναπροσδιορισμό. Και κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό τέχνασμα» της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται σε παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και σε παράταση του προγράμματος/μνημονίου, αν και αυτά είναι ταυτόσημα.

Πρόσχημα θεωρεί και την κατάργηση της τρόικας, η οποία μετονομάστηκε σε «εκπροσώπους των τριών θεσμών», ενώ επισημαίνει πως το επιχείρημα ότι δεν συζητά με τους εκπροσώπους της τρόικας καταρρίπτεται από τη «μυστική συνάντηση Βαρουφάκη- Τόμσεν».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει πλήρως από τις προεκλογικές της θέσεις σε σχέση με το χρέος.

Υπενθυμίζει ότι το ίδιο, στην προηγούμενη κυβέρνηση, δεν συμφώνησε σε κανένα μέτρο δημοσιονομικής λιτότητας, ενώ βασικός στόχος της (και σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ) ήταν η μείωση του ύψους του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Χαρ. Τρικούπη εκτιμά, ακόμη, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την εντύπωση ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης και διεκδικεί την παραμονή σε ένα έκτακτο καθεστώς, το οποίο δεν θα αποκαλείται «δανειακή σύμβαση» αλλά «πρόγραμμα γέφυρα». Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το «πρόγραμμα γέφυρα» δεν περιλαμβάνει τις «ευνοϊκές υπολειπόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης» αλλά θα φέρει «υπερεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ».

Οι ίδιες πηγές, τέλος, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, «αποφεύγει συστηματικά να αναφέρεται στο υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ, που ισχύει ως τον Μάρτιο του 2016» και δεν αναφέρεται ούτε στο ζήτημα των εκκρεμών δόσεων του προγράμματος του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις