ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης

Τη σαφή θέση της ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, σχολιάζοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών που τη θέλει να ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες.

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν θα ζητήσουμε παράταση στο μνημόνιο», τονίζουν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνοντας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε παράταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την όμως σαφώς από το τρέχον πρόγραμμα»…

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να υποβάλει αύριο (18/2) αίτημα εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί παράταση έως το τέλος Αυγούστου. Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Από την πλευρά τους, πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι, πάντως, το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης…

Σχετικές ειδήσεις