ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίτων Αρσένης: Η σελίδα γύρισε οριστικά!

Κρίτων Αρσένης: Η σελίδα γύρισε οριστικά!

«Το μνημόνιο δεν σκίστηκε αλλά κάτι καθοριστικό άλλαξε με την απόφαση», τονίζει σε δήλωσή του στο Newsbomb ο υποψήφιος ευρωβουλευτής (και δεύτερος επιλαχών) του ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης

Για πρώτη πιθανά φορά από την αρχή του μνημονίου, η Ελλάδα θα γράφει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο Κ.Αρσένης και προσθέτει στο άρθρο του ότι επιστρέφει η ανεξαρτησία στην άσκησης πολιτικής.

Το μνημόνιο δεν σκίστηκε αλλά κάτι καθοριστικό άλλαξε με την απόφαση.

1)Ο Σόιμπλε συμβιβάστηκε. Το παράλογο να φέρεται αλαζονικά η Γερμανία και παρ'όλ'αυτά να επικρατεί η άποψή της για τη διαχείριση της κρίσης ανατράπηκε. Η Γερμανία και κάθε χώρα πρέπει να συμβιβάζει τις θέσεις της με τους εταίρους και την κοινή λογική. Τρομερή στιγμή ήταν όταν σε μία σχεδόν ημέρα το 18-1 χωρών ενάντια της Ελλάδας έγινε περίπου 1-18 ενάντια της Γερμανίας.

2) Αποκαλύφθηκε η μπλόφα. Το ότι με το να πηγαίνουν οι εταίροι μας, υπό την Γερμανική καθοδήγηση, τα πράγματα στα άκρα ήξεραν ότι θα οδηγούσε σε συμβιβασμό άνευ όρων την Ελληνική κυβέρνηση τελείωσε. Πλέον στις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα.

3)Για πρώτη πιθανά φορά από την αρχή του μνημονίου, η Ελλάδα θα γράφει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Έως τώρα φαινόταν το τελικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων καθώς και κρίσιμες διατυπώσεις δεσμεύσεων να ερχότανε κατευθείαν από την τρόικα. Το θέμα αυτό ήταν τεράστιο μέρος του προβλήματος.

4)Φαίνεται να καταργείται οριστικά η τρόικα και η λογική ότι ένας υπάλληλος διεθνή οργανισμού διαπραγματεύεται με έναν υπουργό η πρωθυπουργού. Αυτή η ανωμαλία, που είχε κάνει Ελλαδάρχες τους εκάστοτε τρεις της τρόικας, τελειώνει και πιστεύω ότι τελειώνει και για όλη την Ευρώπη. Οι συγκεκριμένοι κύριοι δεν θα παίρνουν πλέον τις αποφάσεις τους απλά διαβουλευόμενοι με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

5) Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ενάντια στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Αυτό που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε είναι ότι η Τρόικα απαιτούσε επιπρόσθετα μέτρα προεκλογικά, και μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη αποδεχθεί κάποια.

Αυτά σηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της ανεξαρτησίας στην άσκηση πολιτικής από την Ελληνική κυβέρνηση. Ο δρόμος θα είναι μακρύς μέχρι το σκίσιμο του μνημονίου που δεν μπορεί παρά να σημαίνει την κατάργηση των μνημονιακών νόμων και αποφάσεων. Χαρακτηριστική είναι η φράση στην χθεσινή απόφαση: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αποτιμάται από τους θεσμούς».

Οι τελευταίες αυτές πέντε λέξεις είναι κρίσιμες και σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιο μέτρο μπορούμε να καταργήσουμε και ποιο όχι. Αλλά δίχως άλλο η σελίδα άλλαξε. Το αν θα έχουμε πισωγυρίσματα θα κριθεί από την στάση της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Αν συνεχίσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε τα αυτονόητα, με την ικανότητα των στελεχών αυτής της κυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Σχετικές ειδήσεις