ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι παρατηρήσεις του «Ποταμιού» για τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Οι παρατηρήσεις του «Ποταμιού» για τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Τις… εντάσεις του για κάθε μία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (27/2) ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε το «Ποτάμι», εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον πρωθυπουργό.

«Το μοναδικό που δεν ακούσαμε είναι ότι η παράταση της συμφωνίας, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή», σημειώνει χαρακτηριστικά η παράταξη του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αν και η επίσημη τοποθέτηση του Ποταμιού θα γίνει, όπως σημειώνεται, στη Βουλή, μετά την κατάθεση της τελικής μορφής των τριών νομοσχεδίων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, «οι πρώτες παρατηρήσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη λειτουργία της ΕΡΤ έχουν ως εξής:

-Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαραίτητο να κατατεθεί πρόταση για την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που αφορά 400.000 οικογένειες που ζουν σε καθεστώς έσχατης φτώχειας.

-Για τη διεύρυνση της ρύθμισης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να τεθούν κριτήρια ώστε να ωφεληθούν από τη ρύθμιση εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη κι όχι εκείνοι που αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

-Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων με επικεφαλής ικανό στέλεχος με θητεία μακράς διαρκείας.

-Για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να γίνει με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια καθώς και με όριο αξίας/εμβαδού. Για αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια ο κανόνας «κανένας δεν χάνει το σπίτι του λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει»

-Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είμαστε υπέρ, επισημαίνουμε όμως την ανάγκη να σταματήσει επιτέλους ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δημόσια Τηλεόραση. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Επίσης το κόστος λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη βαριά φορολογούμενους πολίτες ,μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους.

Σχετικές ειδήσεις