ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση ο Κοέλιου

Ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση ο Κοέλιου

Να αμβλύνει τις εντάσεις με την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι επισήμως δεν υπέβαλε «καμιά διαμαρτυρία» στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

«Δεν πρόκειται να παίξω μια παρτίδα πινγκ-πονγκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Λισαβόνα για τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επέκρινε την Ισπανία και την Πορτογαλία υποστηρίζοντας πως έχουν συνασπιστεί εναντίον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας.

Η πορτογαλική κυβέρνηση «δεν υπέβαλε καμιά διαμαρτυρία» επίσημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. «Απλώς γνωστοποίησα μέσω διπλωματικών καναλιών το σάστισμά μου για τις κατηγορίες που εκστόμισε ο κ. Τσίπρας», συμπλήρωσε ο Πάσους Κοέλιου.

Η θέση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας μεταφέρθηκε «στις υπηρεσίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και στις υπηρεσίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», διευκρίνισε, για να συμπληρώσει: «Η Πορτογαλία συνεργάστηκε πολύ εποικοδομητικά με τους εταίρους της στην ευρωζώνη προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας».

«Τα γεγονός ότι επιμείναμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απόπειρα ανατροπής του (Αλέξη Τσίπρα) ή μια συνωμοσία εναντίον του», πρόσθεσε ο ηγέτης της πορτογαλικής συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο τόνος που υιοθέτησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δημόσια είναι πάντως αισθητά πιο συμφιλιωτικός από τον ιδιαίτερα επιθετικό τόνο του Ισπανού ομολόγου του, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κάλεσε χθες (2/3) τον κ. Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην αναζητεί στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα «αποδιοπομπαίους τράγους» ή «εξωτερικούς εχθρούς».

Κι ενώ η Μαδρίτη ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «καταδικάσουν» τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν το Βερολίνο το οποίο υπεραμύνθηκε σήμερα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι η Αθήνα διέπραξε «ένα πολύ ασυνήθιστο λάθος βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων»…

Σχετικές ειδήσεις