ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης πίνει… Αντώνης κερνάει

Αντώνης πίνει… Αντώνης κερνάει

Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις και τα μηνύματα της βάσης ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε μόνος του ότι το θέμα της ηγεσίας έληξε και ότι δεν χρειάζεται να γίνει Συνέδριο του κόμματος. Όλο το παρασκήνιο από την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ – Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ, Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από 7 ώρες συνεδρίασης στην Πολιτική Επιτροπή και με ισχυρότερες αντιδράσεις αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νίκου Δένδια, αποδείχθηκε ότι τα όργανα συνεδρίασαν για να μην γίνει απολύτως τίποτα. Αν μπορούσε κανείς να βάλει ένα τίτλο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων θα ήταν ο εξής: Πολύ κακό για το τίποτα!

Πέραν της σκληρής κριτικής που δέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από συγκεκριμένα στελέχη, ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και η κίνησή του να παραιτηθεί από την θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος.

Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, ο Έλληνας επίτροπος με την κίνησή του αυτή, έστειλε έμμεσο μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος ότι οι «καρέκλες» δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Άλλωστε για τον λόγο αυτό προέτρεψε και τον Σταύρο Δήμα να παραιτηθεί από την θέση του 2ου Αντιπροέδρου προκειμένου στις θέσεις αυτές να μπουν νέοι πολιτικοί, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Στις 25 Ιανουαρίου, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού μας γύρισε την πλάτη και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, δεν μπορούμε να αποδίδουμε την ήττα μας στην παροχολογία των αντιπάλων μας. Να τελειώσουμε σήμερα με τη φοβική ΝΔ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ άφησε αιχμές για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έκλεισε το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, αποκλείοντας εκ νέου τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ωστόσο δεν ήταν λίγα τα στελέχη που επανέφεραν επιτακτικά το θέμα. «Ο πρόεδρος φοβάται το συνέδριο γιατί φοβάται μήπως τεθεί θέμα ηγεσίας» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια ομιλία που- σύμφωνα με πηγές της Συγγρού- διεκόπη αρκετές φορές από τις αντιδράσεις στελεχών.

«Έχουμε πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό», φώναξαν κάποιοι παρευρισκόμενοι, με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά: «Σε ένα συνέδριο ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός. Στη ΝΔ δεν μιλάμε με κράχτες, αλλά με επιχειρήματα».

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε αφήσει αιχμές για στελέχη του κόμματος που «διέρρευσαν», όπως είπε, ότι υπάρχει αίτημα για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου με στόχο την εκλογή αρχηγού. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε κατά την ομιλία του:

«Θέμα αρχηγού της παράταξης έθεσα εγώ ο ίδιος, εξηγώντας ότι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά ότι δεν θα ήταν σωστό να εγκαταλείψω τη μάχη της παράταξης. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο, αλλά κάλεσα έντιμα και καθαρά όποιον είχε το θέμα να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε».

Εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπισή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, αποχώρησε ο Νίκος Δένδιας πριν προλάβει να μιλήσει στο κόμμα. Ο πρώην υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι, ενώ ήταν 20ος στον κατάλογο ομιλητών, η σειρά είχε φτάσει στον 37ο, χωρίς ωστόσο να κληθεί στο βήμα να μιλήσει. «Κάποια πράγματα είναι πρόδηλα» φέρεται να δήλωσε.

Τα εκατέρωθεν πυρά συνεχίστηκαν και από άλλα στελέχη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αναγνωρίστηκαν όλοι οι υπουργοί με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν το καρό των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δίκη μας παράταξη, ανέφερε.

Μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, δυο πράγματα αποδείχθηκαν:

1ον. Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να είναι πρόεδρος με ημερομηνία λήξης και υπό συνεχή αμφισβήτηση και

2ον. Οι κορυφαίοι της ΝΔ και πιο συγκεκριμένα οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας αποδείχθηκαν αρκετά καλοί στα «μυστικά» δείπνα και στις παρασκηνιακές δηλώσεις, αλλά πολύ κακοί την κρίσιμη ώρα της ευθύνης.

Σχετικές ειδήσεις