ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι δεν ελήφθη υπόψη η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων

ΠΑΣΟΚ: Γελοίος ο ισχυρισμός ότι δεν ελήφθη υπόψη η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων

Με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, ότι στις αναλογιστικές μελέτες που πήρε στα χέρια του δεν είχε υπολογιστεί η περιουσία των ταμείων, ούτε οι αποδόσεις της.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι μελέτες γίνονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με βάση ενιαίους κανόνες και προδιαγραφές, παρουσιάζονται ανά διετία στην ειδική τεχνική ομάδα του Eurogroupκαι αξιολογούνται. Τον Νοέμβριο του 2011 για πρώτη φορά έγινε παρουσίαση των μελετών από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία ήταν από τις χώρες που παρουσίασαν τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες βαθμολογούμενες με άριστα μεταξύ των 27 χωρών. Η περιουσία δεν περιλαμβάνεται στις μελέτες , με εξαίρεση ελάχιστες χώρες , όπως η Σουηδία ή η Φιλανδία που έχουν θεσμοθετημένο πόρο από Αμοιβαίο Κεφάλαιο-Ειδικό Αποθεματικό με πρόβλεψη για καταβολή στο σύστημα συγκεκριμένου ποσού κάθε έτος, όπως στην Ελλάδα συμβαίνει με την Κρατική Χρηματοδότηση»

«Είναι εντελώς γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι δεν ελήφθη υπόψη η περιουσία κατά τη λήψη των μέτρων, όταν για τις αποδόσεις της περιουσίας γινόταν συνεχώς συζήτηση και αναφορά σε κάθε κείμενο προκειμένου να ενσωματωθεί στα έσοδα η απόδοση της περιουσίας και να μειωθεί το έλλειμμα» προστίθεται.

«Άρα άνθρακες ο θησαυρός του γραφικού τρόφιμου των τηλεπαραθύρων κ. Ρωμανιά, αλλά και του κ. Στρατούλη που έσπευσε χωρίς γνώση και ενημέρωση λόγω κεκτημένης λαϊκίστικης υστερίας να υιοθετήσει τις αστειότητες του Γενικού του» σημειώνεται επίσης.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης: «Τώρα το γιατί δημιουργούν αυτόν τον άνευ αντικειμένου θόρυβο, αποδεικνύεται από τα παρακάτω στοιχεία» και συνεχίζει:

«Η Κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση τροπολογίας για την “υποχρεωτική” χρήση των αποθεματικών των Ταμείων ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας.Σήμερα θεωρητικά τα Ταμεία θα μπορούσαν να μεταφέρουν σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα Ελλάδος 2,5 περίπου δις που έχουν αυτή τη στιγμή σε διάφορες εμπορικές τράπεζες. Εδώ υπάρχουν δύο ομάδες . Εκείνοι πουθα χρειαστούν τα χρήματα σε λίγες ημέρες για να πληρώσουν συντάξεις όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ που έχουν σήμερα από τις εισπράξεις του μήνα 700 εκ. ευρώ και οι άλλοι που δεν θα τα χρειαστούν άμεσα αλλά τα έχουν , όπως το ΕΤΑΑ σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια πάνω από 2% , ενώ η τράπεζα Ελλάδος δίνει 1,7%»

«Άρα τίθενται 2 πολιτικά ερωτήματα. Πρώτον έχουν αναλογιστεί ότι αν βάλουν χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων, θα υπάρξει μείζον πρόβλημα για τις συντάξεις, αλλά θα αναλάβουν και ποινικές ευθύνες για την απώλεια εσόδων σε αυτά;

Δεύτερον έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι λογικές δεν οδηγούν πουθενά και τελικά ελάχιστα προσφέρουν και στο θέμα της έλλειψης “ρευστότητας” (οικονομική ασφυξία), που οι κυβερνητικές πολιτικές δημιουργούν στην οικονομία; Τι συμβαίνει με το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

Το Μ.Τ.Π.Υ έχει για το 2015 ένα έλλειμμα 220 εκατ. ευρώ με ετήσιες δαπάνες για μερίσματα 490 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος του ελλείμματος αυτού περίπου το 40% προήλθε από την κατάργηση του κοινωνικού πόρου από 1/1/2015.Μέχρι τέλος Μαΐου εξαντλεί και τα όποια αποθεματικά έχει και μετά θα έχει αδυναμία πληρωμής. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με το ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας , που δεν θα εφαρμόσει λέει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , διαβεβαιώνει τις Διοικήσεις των Ταμείων ότι θα τους δώσει τα χρήματα για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούνται από τα ταμεία πρόνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξασφαλίσουν 800 εκατ. ευρώ δηλαδή 450 για το ΕΤΕΑ, 220 για το ΜΤΠΥ και 130 εκατ. για τα ταμεία πρόνοιας προκειμένου να μη γίνουν περικοπές». υπογραμμίζεται.

«Ο Θεός βοηθός…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις