ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία για το χαρακτήρα, όχι όμως και για τα οργανωτικά του συνεδρίου

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνία για το χαρακτήρα, όχι όμως και για τα οργανωτικά του συνεδρίου

Για το χαρακτήρα του έκτακτου συνεδρίου, αλλά όχι και για την ημερήσια διάταξή του, συμφώνησαν στη σημερινή (13/3) κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Άλλωστε στο καταστατικό δεν προβλέπεται η ύπαρξη κάποιου τέτοιου οργάνου, το οποίο, μάλιστα, θα παίρνει και αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι το Συνέδριο της 15ης Μαΐου θα είναι προγραμματικό, πολιτικό, αξιακό, όπως εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς το οργανωτικό σκέλος και κυρίως, αν θα γίνει και εκλογή οργάνων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μια πλευρά, την οποία εξέφρασε ο Κώστας Σκανδαλίδης, τοποθετήθηκε υπέρ της εκλογής οργάνων, ενώ μια άλλη πλευρά στην οποία τοποθετούνται η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετήθηκε κατά της εκλογής οργάνων, κυρίως της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Πολύ επιφυλακτικός για την εκλογή οργάνων από το έκτακτο Συνέδριο είναι πάντως ο Γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, όπως ανέφερε σε συζήτησή του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία.

Ανέφερε επίσης ότι στο Συνέδριο θα πρέπει να εμφανιστούν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία και να καταθέσουν τις απόψεις τους για το κόμμα, την παράταξη και τη χώρα και να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με βάση τις οποίες θα ζητήσουν την ψήφο των συνέδρων.

Πάντως, η διαδικασία για την εκλογή προέδρου δεν έχει προσδιοριστεί, ακόμα, χρονικά, κάτι που πολλοί χρεώνουν στον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Ανδρουλάκη να διατυπώνει τη δική του πρόταση, ότι η εκλογή δηλαδή «πρέπει να γίνει ένα μήνα μετά το Συνέδριο και αφού, προηγουμένως γίνει η πιστοποίηση των μελών και των φίλων που θα έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στη διαδικασία».

Σύγχυση υπάρχει και με το θέμα της συμμετοχής στελεχών που προέρχονται από την «Ελιά» ή τη «Δημοκρατική Παράταξη», καθώς στο καταστατικό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή, ως τακτικών μελών, ατόμων που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος έχει υποσχεθεί πάντως τη συμμετοχή σε άτομα όπως ο Παντελής Καψής και ο Νίκος Μπίστης, οι οποίοι δεν είναι μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, θα χρειαστεί να γίνει υπέρβαση του Καταστατικού, αφού ο πρόεδρος μπορεί να προτείνει μέλη της ΚΟΕΣ, τα οποία συμμετέχουν αυτοδικαίως στο Συνέδριο, αλλά στο Καταστατικό δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη.

Σχετικές ειδήσεις