ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Κόψτε το θέατρο, ανεβαίνει η… λυπητερή!

Σαμαράς: Κόψτε το θέατρο, ανεβαίνει η… λυπητερή!

«Κόψτε το θέατρο και μη χάνετε άλλο χρόνο, γιατί ανεβαίνει ο λογαριασμός», συμβουλεύει την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα οδηγείται σε «νέο μνημόνιο».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας πως «κανείς δεν βάζει θέμα ηγεσίας», ενώ στη «γαλάζια» παράταξη «θα υπάρξει περισσότερη δημοκρατία από ποτέ».

Χαρακτηρίζοντας επίσης «λαϊκισμό» το «να τάζει» - όπως υποστηρίζει - «κανείς στους πάντες τα πάντα», διαβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση ξαναπάει τη χώρα σε δανεισμό, καθώς «αν βγάλουμε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι ένα μέρος των τόκων δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε εμείς».

«Οι διαπραγματεύσεις τώρα μόλις αρχίζουν. Μέχρι τώρα είχαμε ένα θέατρο για συμβολισμούς και όχι ουσία. Συζητάγαμε πώς θα ονομάζουμε την τρόικα, πώς θα ονομάζουμε το μνημόνιο… Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει όταν μπουν στην ουσία, όταν αγγίξουν συγκεκριμένους αριθμούς. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, αλλά όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, ο λογαριασμός ανεβαίνει για τον ελληνικό λαό. Διότι ως τώρα δεν έπαιζαν μόνο θέατρο, αλλά έχαναν και χρόνο. Και αυτός ο χρόνος κοστίζει ακριβά. Δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα και δεν κέρδισαν το παραμικρό», τονίζει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον της:

«Δεν είχαν πρόγραμμα ποτέ. Αυτό της Θεσσαλονίκης ήταν ευχολόγιο που έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού. Το να τάζει κανείς στους πάντες τα πάντα είναι λαϊκισμός. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει τριών ειδών υποσχέσεις: είτε πράγματα που δεν υπάρχουν χρήματα να υλοποιηθούν, είτε πράγματα που συνιστούν μονομερείς ενέργειες, είτε πράγματα που έχουν ήδη γίνει».

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς, αφού τονίζει πως «είναι αναπόφευκτο να οδηγηθούμε σε τρίτο μνημόνιο για να καλύψουμε μέρος των τόκων και τα φετινά χρεολύσια», σημειώνει σχετικά με το δημοψήφισμα: «Το εύχομαι ολόψυχα να έχει τελειώσει. Αλλά το επαναφέρουν στελέχη της ίδιας κυβέρνησης καθημερινά. Και αυτό προσθέτει αβεβαιότητα στην οικονομία και ασφυξία στην αγορά».

Ερωτηθείς, δε, για την πρόταση περί σύστασης εξεταστικής σχετικά με το μνημόνιο, τονίζει: «Εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Αντιθέτως έχουμε πολλά να πούμε [...]. Όταν αρχίσει η συζήτηση θα διαπιστώσουν οι πάντες πόσο μεγάλες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο "λεφτά υπάρχουν" τότε και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Πόσες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο "η Ελλάδα είναι Τιτανικός" τότε και το "είμαστε χρεοκοπημένη χώρα" τώρα...».

Καταλήγοντας για το θέμα ηγεσίας στην παράταξή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προαναγγέλλει αλλαγές καιμ συνεδρίαση της ΚΟ, υπογραμμίζοντας με αιχμές: «Η συζήτηση περί έκτακτου συνεδρίου έγινε και τελείωσε. Το κόμμα κατάλαβε ότι αυτό θα οδηγούσε σε εσωστρέφεια τη στιγμή που αποκαλύπτονται όλα τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες ώρες το να πάμε εμείς σε έκτακτο συνέδριο θα αποτελούσε μοναδικό και αναπάντεχο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος εξακολουθεί να βάζει τέτοιο θέμα πρέπει να απαντήσει γιατί επιμένει σε αυτά τα δώρα… Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει για αλλαγές στα πρόσωπα και στον τρόπο λειτουργία του κόμματος. Θα υπάρξει ακόμα περισσότερη δημοκρατία στο κόμμα. Ήδη ξεκινήσαμε τις αλλαγές. Δεν περισσεύει κανείς».

Στο πλαίσιο, εξάλλου, μιας αυτοκριτικής, σημειώνει ενδεικτικά: «Αν και κάναμε πράγματα που ήταν αδιανόητα στην Ελλάδα, δεν δείξαμε το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της παράταξής μας όσο θα θέλαμε και όσο θα έπρεπε».

Σχετικές ειδήσεις