ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Κυπριανού

Κυπριακό και οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Κυπριανού

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, η κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γιατί θεωρώ ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ θα επηρεάσουν και άλλες χώρες», δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε επαναλάβει τη στήριξή μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα, μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, να ασκήσουμε πολιτικές τέτοιες που μπορεί να αποφέρουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα, δίχως να υπάρχουν οι ίδιες σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων» προσέθεσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας: «Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια γιατί πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ δεν είναι –δυστυχώς- μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια, και επιχειρείται από τους κυρίαρχους κύκλους να επιβληθεί η άποψή τους πάνω σε όλες τις χώρες, σε όλους τους λαούς ανεξαιρέτως».

«Διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση και θεωρούμε ότι πρέπει να ακουστεί και η διαφορετική άποψη» επισήμανε επίσης ο Κυπριανού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι «κραδαίνουν το παράδειγμα της Κύπρου ως χαρτί απέναντι στην Ελλάδα», είπε ότι «το θέμα της Κύπρου είναι ακριβώς από την αντίθετη πλευρά που πρέπει να ειδωθεί» και εξήγησε: «Οι Ευρωπαίοι, μάς επέβαλαν αποφάσεις που έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία, η οποία θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα αν δεν λαμβάνονταν όλες αυτές οι αποφάσεις, και οι οποίες εμείς δεν θεωρούμε ότι ήταν αναπόφευκτες. Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της κυβέρνησης Χριστόφια, τότε, με την τρόικα».

«Το έχουμε συζητήσει εδώ και μερικά χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα, και μας έχει πει ότι οι πιέσεις που ασκούνται πάνω στην ελληνική κυβέρνηση είναι παρόμοιες ή και μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν ασκηθεί, τότε, πάνω στον Δημήτρη Χριστόφια» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακούσει το τελευταίο διάστημα» το ότι η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο. «Η Κύπρος θα φύγει από το Μνημόνιο. Τα Μνημόνια όλα έχουν ημερομηνία λήξης, είναι διάρκειας τριών ετών, και από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης από τους δανειστές, διότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, στη δική μας περίπτωση είναι γύρω στο 2030, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και οι αποφάσεις από την ΕΕ, όπως η Συνθήκη της Λισσαβόνας και άλλες αποφάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε διαφορετικές πολιτικές», συμπλήρωσε.

Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας: «Όλοι την παρουσιάζουν σήμερα ως πρότυπο για το πώς κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο και σήμερα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ας συζητήσουμε με τους Ιρλανδούς γιατί διαδηλώνουν κάθε λίγο στους δρόμους. Επειδή όντως περνούν πάρα πολύ καλά τώρα που έχουν βγει από το Μνημόνιο; Αντιθέτως οι ίδιοι θεωρούν ότι είτε ήταν σε Μνημόνιο, είτε εκτός Μνημονίου, οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται, οι οποίες είναι καταστροφικές για τους λαούς».

Σε ερώτηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση «φαίνεται να διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα», ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση «να διαμορφωθούν κάποια περιθώρια χειρισμών από την πλευρά των εθνικών κυβερνήσεων» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνησή μας έχει προσέγγιση “Τζέκιλ και Χάιντ”, και το λέω γιατί ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, και ο υπουργός Οικονομικών στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και δημόσια τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο».

«Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι όλων αυτών των προσπαθειών», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε, τέλος, ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε και το θέμα του Κυπριακού, «την ανησυχία μας δηλαδή για τις εξελίξεις έτσι όπως είναι διαμορφωμένες, την ανάγκη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σύντομα, αλλά διαπραγματεύσεις οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού» και κατέληξε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά, βέβαια, όχι μόνο τη σημερινή, τον ελληνικό λαό γενικότερα, γιατί αποτελεί το βασικότερό μας στήριγμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου».

Σχετικές ειδήσεις