ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τμήμα Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαιοι οι αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Τμήμα Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαιοι οι αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ενάντια στη συνέχιση των εργασιών για την εξόρυξη χρυσού τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του τμήματος Οικολογίας, αναφέρεται ότι «η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ που τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει μια συντονισμένη καμπάνια άσκησης πιέσεων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, σε αγαστή συνεργασία με τα γνωστά Μ.Μ.Ε, ενάντια στις ξεκάθαρες δηλώσεις τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά της «αποκαλούμενης» επένδυσης»

Επίσης αναφέρει ότι «η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. εντείνει το καταστροφικό της έργο, στοχεύοντας στη δημιουργία τετελεσμένων».

«Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε υλοτόμηση αποτελεί μη αναστρέψιμο τετελεσμένο. Παράλληλα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το φως της δημοσιότητας έχουν δει καταγγελίες σχετικά με το γνωστό και κρίσιμο θέμα της μεταλλουργίας και της πολλαπλά ανεφάρμοστης μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting) στην οποία έχει βασιστεί το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας αποτελώντας κομβικό στοιχείο τόσο της σύμβασης παραχώρησης όσο και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, στη Χαλκιδική συντελείται ένα ταυτόχρονα οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό έγκλημα αλλά και ένα έγκλημα παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πέρα από την κατάφωρη καταπάτηση του δημοσίου συμφέροντος, η εξέλιξη των δραστηριοτήτων θα επιφέρει ανεπίστρεπτες καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο των φυσικών διαθεσίμων της περιοχής ( υδατικά διαθέσιμα, δασικά οικοσυστήματα κ.λ.π.) εκτοπίζοντας παράλληλα άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και εργασιακές δυνατότητες σε μια περιοχή αυξημένης ανεργίας, υπονομεύοντας δραστικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ολόκληρης της περιοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, με συγκεκριμένες αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (απόφαση - ψήφισμα της Κ.Ε. και ομόφωνο ψήφισμα του 1ου Συνεδρίου) έχει καταστήσει περισσότερο από σαφές ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην περιοχή πρέπει να σταματήσει» προστίθεται.

Σχετικές ειδήσεις