ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για Μέρκελ- Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός έκανε προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας

ΠΑΣΟΚ για Μέρκελ- Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός έκανε προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας

Για «πολύ μεγάλες παραχωρήσεις του πρωθυπουργού σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει δηκτικά τη συνάντηση «πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη».

«Επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κα Μέρκελ για μια ακόμη φορά παρέπεμψε στους θεσμούς ( δηλαδή την τρόικα ) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup» αναφέρει.

Για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δεν επανέλαβε - και ευτυχώς - την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15.3 προς την κα Μέρκελ πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο».

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το θέμα των αποζημιώσεων: «Υπήρξε - δυστυχώς - δημόσια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου.Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τί αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;

«Έθεσε ο κ. Τσίπρας και ορθά το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Ζίμενς, για την οποία υπάρχει και επιπρόσθετη συμβατική υποχρέωση που δεν τηρείται. Παρέλειψε όμως στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει - όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα - τον κάκιστο και ένοχο ρόλο και άλλων γερμανικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς» συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.

«Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε άλλη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει το θέμα των 1,2 δισεκ. ευρώ που διεκδικεί η κυβέρνηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έχει θέσει κατ´ επανάληψη στη Βουλή το ζήτημα των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ που το Eurogroup αφαίρεσε από τον έλεγχο της ελληνικής πλευράς και έθεσε υπό τον έλεγχο του EFSF, ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Βαρουφάκης “πωλούσαν” την ψευδαίσθηση της σκληρής διαπραγμάτευσης. Τώρα, εκ των υστέρων, η κυβέρνηση αγωνίζεται να πάρει πίσω 1,2 δις από το συνολικό ποσό των 11 δις για να καλύψει επιτακτικές ταμειακές ανάγκες του δημοσίου. Αυτά παθαίνει δυστυχώς όποιος δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για επικοινωνιακά προσχήματα, δηλαδή για τη μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» και της παράτασης του μνημονίου σε «γέφυρα». Το κακό όμως είναι ότι μαζί με αυτόν τα υφίσταται και η χώρα»

Σχετικές ειδήσεις