ΚΟΜΜΑΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Στροφή της κυβέρνησης στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

ΠΑΣΟΚ: Στροφή της κυβέρνησης στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

Σε περισσότερα και αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα οδηγεί η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που περιλαμβάνεται στην τελευταία εκδοχή της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, που έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίμονα από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει το μακροοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι όποιες προτάσεις της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015 και να εξετασθεί ο τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών. Απάντηση δεν δόθηκε. Δόθηκε όμως χθες στη δημοσιότητα το τελευταίο αναλυτικό κείμενο που έστειλε η κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Και προστίθεται:

«Η χθεσινή εκδοχή των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση προς την τρόικα και το EWG βασίζεται σε μια εντυπωσιακή παραδοχή που ανατρέπει το θεμέλιο όλης της έως τώρα επιχειρηματολογίας του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί αισθητά το ύψος του επιδιωκόμενου για το 2015 και τα επόμενα χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση αποδέχεται ως στόχο, για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα, που υπερβαίνει το 3% και κινείται μεταξύ 3,1 και 3,9 %. Συνεπώς όλες οι επιμέρους προτάσεις μέτρων πρέπει από πλευράς πραγματικής απόδοσης να συγκεντρώνουν τα αντίστοιχα ποσά σε απόλυτους αριθμούς.

Πρόκειται για συνειδητή αλλαγή στάσης, που οδηγεί αναγκαστικά σε περισσότερα και αυστηρότερα δημοσιονομικά / εισπρακτικά μέτρα, καθώς τους τρείς τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν δυστυχώς όλα τα μεγέθη ή για μία ακόμη επιπολαιότητα της «ακαταπόνητης διαπραγμάτευσης» που απλώς τρώει πολύτιμο εθνικό χρόνο και τις σάρκες τις πραγματικής οικονομίας;».

Σχετικές ειδήσεις