ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Δεν υπάρχουν «μέτρα-φωτιά», αλλά «κόκκινες γραμμές»

Μαξίμου: Δεν υπάρχουν «μέτρα-φωτιά», αλλά «κόκκινες γραμμές»

Στη διάψευση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του πέντε μέτρα - φωτιά που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την πολυπόθητη δόση, ανοίγοντας ξανά την κάνουλα της χρηματοδότησης, προχώρησε το Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει θέσεις τις «κόκκινες γραμμές» της στη διαπραγμάτευση και δεν πρόκειται να υποχωρήσει - Υπάρχει ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης τονίζουν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας επίσης ότι υπέβαλε παραίτηση ο Γιάννης Πανούσης – Δεν υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα με Σουλτς.

Την ώρα που οι δανειστές σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης, με διαπραγματευτικό όπλο τα ταμεία που… στερεύουν, η αγωνία για την τύχη της ελληνικής οικονομίας κορυφώνεται.

Η εφημερίδα «Αγορά» δημοσίευσε μάλιστα μία λίστα μέτρων που συζητήθηκε στο Brussels Group μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των θεσμών, πριν αυτή μεταφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα από τη διαπραγματευτική ομάδα.

Σύμφωνα δε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο πιο γρήγορα υιοθετήσει η Αθήνα τον κατάλογο των πέντε αυτών μέτρων, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει η «στρόφιγγα της χρηματοδότησης».

Οι δανειστές ζητούν:

  • Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης.
  • Αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά εκτός άγονης γραμμής.
  • Διάθεση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών για το χρέος.
  • Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Επίσπευση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών.

Παρόλα αυτά, από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν «πέντε, έξι ή επτά μέτρα-φωτιά στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά "κόκκινες γραμμές", τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός [ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις] και μεταφέρει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι τρέχουσες εξελίξεις. Στο μεταξύ, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή του Πάσχα, προκειμένου να ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες που θα έχει με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έστεν Μπαρθ Άιντα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι ίδιες πηγές του Μαξίμου διέψευσαν τις φήμες περί παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, όπως επίσης και ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αρχές Μαΐου θα μεταβεί στο Βελιγράδι, συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

Σχετικές ειδήσεις