ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Υπάρχει μερική εσωτερική στάση πληρωμών

ΝΔ: Υπάρχει μερική εσωτερική στάση πληρωμών

Την εκτίμηση ότι η οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης και ότι το κράτος έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών εκφράζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενες στις εξελίξεις στην οικονομία.

«Απαιτείται η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους αυτοσχεδιασμούς και τις παλινωδίες και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Η συνέχιση της «δημιουργικής ασάφειας» μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα και τους πολίτες της», τονίζουν κύκλοι της Λεωφόρου Συγγρού.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για απίστευτο παραμύθι της κυβέρνησης για την οικονομία και τονίζουν: «Αντί να κλαίνε, χαίρονται. Όμως, η αλήθεια δεν κρύβεται. Η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ οφειλές της τον Μάρτιο και χειροκροτεί τον εαυτό της. Ενώ άλλα 680 εκατ. ευρώ οφείλονται σε έκτακτες πληρωμές από την Ευρώπη. Όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα επομένως δεν υπάρχει, αλλά δυστυχώς η χώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ξαναβουτάει στα ελλείμματα που είχαν διαλύσει τη χώρα».

Ειδικότερα οι πηγές της Ν.Δ. σημειώνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1-ο τρίμηνο του 2015 οφείλεται εξ ολοκλήρου στην μερική εσωτερική στάση πληρωμών, που, λένε, έχει κηρύξει το κράτος τους τελευταίους δύο μήνες και στα αυξημένα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Χαρακτηρίζουν επιπλέον εικονικό το πρωτογενές πλεόνασμα και συμπληρώνουν ότι υπάρχει έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό για τον 1ο τρίμηνο του 2015, καθώς, όπως εξηγούν, τα φορολογικά έσοδα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο, ενώ παράλληλα οι τόκοι είναι αυξημένοι κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού του δημοσίου τους τελευταίους μήνες.

Σχετικές ειδήσεις