ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δείπνα, τα κείμενα και οι υπογραφές πρώην γαλάζιων βουλευτών

Τα δείπνα, τα κείμενα και οι υπογραφές πρώην γαλάζιων βουλευτών

Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες στο χώρο της Ν.Δ., μετά τη διαπίστωση ότι ο νυν αρχηγός του κόμματος Αντ. Σαμαράς δεν έχει καμιά διάθεση όχι να δρομολογήσει διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, αλλά ούτε καν να προχωρήσει σοβαρές και ουσιαστικές συζητήσεις για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του κόμματος, το οποίο διαρκώς φθίνει και πολλοί φοβούνται πως θα έχει την τύχη και πορεία του ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΝΔ

Η συνδιάσκεψη που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να αποδεχτεί ο Σαμαράς, με στόχο να εκτονώσει τις σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις, διαπιστώνουν σχεδόν άπαντες ότι θα είναι ένα απολύτως ελεγχόμενο σώμα, μια ανούσια και ελεγχόμενη διαδικασία.

Άλλωστε αυτό το έχει αντιληφθεί και η βάση του κόμματος, τα κατώτερα και τα μεσαία στελέχη. Έτσι η συμμετοχή είναι πενιχρή. Στην διαδικασία της Πάτρας, για παράδειγμα, ήσαν ελάχιστα τα στελέχη που συμμετείχαν με αποτέλεσμα ο Σαμαράς να μεταφέρει απ’ την Αθήνα κεντρικά και μεσαία στελέχη ώστε να γίνει «μπούγιο».

Τα μηνύματα είναι παρόμοια, απ’ όλη την Ελλάδα. Ελάχιστη η οποιαδήποτε συμμετοχή στην κομματική δράση και στις διαδικασίες της συνδιάσκεψης.

Εγκλωβισμένος σε μια μικρή ομάδα «προεδρικών» (Άδωνης, Βορίδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μουρούτης, Σταμάτης, Λαζαρίδης) ο νυν αρχηγός έχει γαντζωθεί στην καρέκλα της κομματικής εξουσίας, αδιαφορώντας αν το κόμμα είναι που πάει στα βράχια και… όχι η κυβέρνηση, όπως διαρκώς επαναλαμβάνει!

Όλη αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να διαμορφώνει νέους εσωκομματικούς όρους.

Στα κορυφαία στελέχη τα οποία επιμένουν στο αίτημα για συνέδριο και θέτουν θέμα ηγεσίας (Ντόρα, Δένδιας, Στυλιανίδης, Μεϊμαράκης και πολλά ακόμα στελέχη καθώς και βουλευτές) έρχονται τις τελευταίες μέρες να προστεθούν πολλοί πρώην βουλευτές, οι οποίοι έχουν κοινό πολιτικό στίγμα τον «καραμανλισμό», αλλά κυρίως έχουν γίνει αποδέκτες της οργής της κομματικής βάσης για τα «έργα και ημέρες Σαμαρά».

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι περί τους 20 πρώην βουλευτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας 27 Απρίλη σε χώρο κοντά στην πλατεία Μαβίλη και συζήτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Δ. Τζαμτζής (ο οποίος ανέλαβε και τη σχετική πρωτοβουλία) Γ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Κοντογιάννης, Φ. Πατριανάκου, Θ. Σολδάτος, Αν. Κουτσούμπας, Ηλ. Βλαχογιάννης, Λ. Τσαβδαρίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Α. Μαρίνος, Ασπ. Μανδρέκα, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος.

Συμφώνησαν, ότι «δεν πάει άλλο» με τα πεπραγμένα της ηγεσίας Σαμαρά, ότι «πρέπει να αλλάξουν και πολιτικές και πρόσωπα για να μην διαλυθεί το κόμμα», ότι προς τούτο πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο το οποίο θα ασχοληθεί και με τις πολιτικές αλλά και με το θέμα της ηγεσίας.

Μάλιστα έχει αρχίσει να συντάσσεται σχετικό κείμενο, το οποίο θα συνυπογράψουν μόλις ολοκληρωθεί και θα το καταθέσουν στα κομματικά όργανα καθώς και σε κορυφαία στελέχη, ίσως και στον Κ. Καραμανλή.

Είναι σαφές ότι οι εσωκομματικές διεργασίες «τρέχουν» και όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μετά την κατηγορηματική άρνηση Σαμαρά να στέρξει σε καθαρές, δημοκρατικές διαδικασίες με στόχο την ανάκαμψη του φθίνοντος κόμματος…

Σχετικές ειδήσεις