ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές πρωτοβουλίες θέλει ο Σαμαράς

Πολιτικές πρωτοβουλίες θέλει ο Σαμαράς

Παρά την εσωκομματική δυσφορία στο πρόσωπό του, αλλά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε στη συντριπτική ήττα τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς δεν εγκαταλείπει τις προσδοκίες του να παίξει ξανά ρόλο στα τεκταινόμενα με δηλώσεις... αντι...στήριξης της κυβέρνησης στο δρόμο για τη συμφωνία... με τους δικούς του όρους. Δηλώνει πως θέλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά με αλλαγή πολιτικής.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια «συνεννόηση» με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ «να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του», εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως αν η κυβέρνηση θελήσει βοήθεια, η ΝΔ είναι έτοιμη να τη δώσει, αλλά ξεκαθαρίζει: «Λευκή επιταγή για να διαλύσουν τον τόπο δεν πρόκειται να πάρουν από εμάς».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Πρώτον να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση τα αδιέξοδα στα οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί και δεύτερον να σταματήσουν, όπως τονίζει, τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο.

«Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, όπως οφείλουν τα κόμματα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να κόψουν τα ψέματα και να συμφωνήσουμε όλοι αν θέλουμε την Ευρώπη. Για να πιάσουν τόπο οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και αποδοχή από όλους» τονίζει ο κ. Σαμαράς ο οποίος πάντως επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη όταν για παράδειγμα επαναφέρει το άσυλο της «παρανομίας» στα πανεπιστήμια ή «αφήνει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και διευκολύνει την απελευθέρωση τρομοκρατών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση: «Αυτό που οι ίδιοι κατά βάθος θέλουν, οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές» και εμφανίζεται βέβαιος πως η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί να πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να στηρίξει η ΝΔ τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η ΝΔ θέλει «μία συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει. «Όλοι θέλουμε συμφωνία. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας.

Αλλά κανείς δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια και την κρίση με αλλαγή πολιτικής και τονίζει πως «αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να βάζει φόρους για να εξυπηρετήσει το κομματικό κράτος, τότε το πράγμα θα χειροτερεύει και ο χρόνος που θα χρειαστεί μετά για να διορθωθεί η ζημιά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η ΝΔ να είναι συμπαγής και έτοιμη, μακριά από προσωπικές στρατηγικές, ενώ απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για πολιτικό φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».

Σχετικές ειδήσεις