ΚΟΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπιδοφόρο γεγονός η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού»

ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπιδοφόρο γεγονός η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, τη διαδικασία επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών και τη διαδικασία εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διατράνωσης της ανάγκης για επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που αποδεικνύεται με την επανέναρξη των συνομιλιών και τον κοινό περίπατο Αναστασιάδη-Ακιντζί, στην κατεχόμενη και ελεύθερη παλιά πόλη της Λευκωσίας»αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στην κατεύθυνση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο ενός κράτους με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της οποίας όλοι οι φυσικοί πόροι θα αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κατοίκων της, θα είναι ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γεγονός» επισημαίνει η ανακοίνωση και τονίζει:

«Γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό το νέο σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την εκλογική νίκη του Μουσταφά Ακιντζί και την ανάδειξή του σε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν με κύρια την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων και την πείσμωνα και παράνομη απαξίωση αλλά και παραβίαση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, και τα προσκόμματα που πιθανόν να θέσουν ακραίοι σοβινιστικοί, εθνικιστικοί κύκλοι. Γνωρίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό η κατάληξη των συνομιλιών εξαρτώνται από τις τελικές πολιτικές της Άγκυρας και εκτιμούμε ότι και η ΕΕ οφείλει να συνδράμει στην τελική υπέρβαση αυτών των δυσκολιών».

Επίσης σημειώνει ότι «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την έξαρση των εθνοτικών συγκρούσεων (Βαλκάνια), του ακραίου θρησκευτικού φανατισμού και των εμφυλίων πολέμων (Ανατολική Μεσόγειος). Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στην κατεύθυνση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο ενός κράτους με πολιτική ισότητα με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της οποίας όλοι οι φυσικοί πόροι θα αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κατοίκων της, θα είναι ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γεγονός. Αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την υποστηρίξει ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης όλων των προοδευτικών ανθρώπων, όλων των φιλειρηνικών κινημάτων και ειδικά των κομμάτων της Αριστεράς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρoή Ειδήσεων