ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας

Αβραμόπουλος: Μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας
Συνάντηση με θέμα το μεταναστευτικό είχαν σήμερα (8/6/2015 στην Ρώμη ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Aντζελίνο Αλφάνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση "αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων και θα πρέπει να υλοποιηθεί σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ". Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ζήτησε και την συνεργασία της Ιταλίας.

"Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του αυξημένου αριθμού μεταναστών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, προτείναμε την μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας", πρόσθεσε ο Έλληνας επίτροπος.

Αναφερόμενος στις επικείμενες συζητήσεις επί της Ατζέντας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι ένα τεστ για την Ευρώπη. Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε»

«Αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης πρέπει να συμβαδίσουν», υπογράμμισε ακόμη ο Έλληνας επίτροπος, ο οποίος έδωσε την διαβεβαίωση ότι «η Ιταλία δεν είναι μόνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την στηρίξει».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ήταν μια «στρατηγικής σημασίας συνάντηση, ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα και θα πρέπει να επικυρώσει την πρόταση μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων, μέσα σε 24 μήνες, στις χώρες της Ένωσης».

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αλφάνο επανέλαβε ότι «η Ιταλία ζητά μια δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, όπως και στις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας».

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου να μην φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες, ο Ιταλός υπουργός τόνισε: «αποτελεί μια απαράδεκτη ένδειξη μίσους προς την Κάτω Ιταλία, το να λέει κανείς σε κάποιες περιφέρειες ότι πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

Σχετικές ειδήσεις