ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Κουτσούμπα στα εγκαίνια της έκθεσης για το λογότυπο των 100 χρόνων ΚΚΕ

«Πυρά» Κουτσούμπα στα εγκαίνια της έκθεσης για το λογότυπο των 100 χρόνων ΚΚΕ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ανταλλάσει με τους εταίρους «νέα ραβασάκια δυσβάστακτων μέτρων, φορτώνοντας το λαό παλιά και νέα μνημόνια», εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας απόψε (9/6) στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας), στο περιθώριο των εγκαινίων της Έκθεσης όπου παρουσιάστηκαν οι συμμετοχές του διαγωνισμού για το λογότυπο των 100 χρόνων του κόμματος.

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «θέλουν το λαϊκό κίνημα, άλλοτε χειροκροτητή και άλλοτε να υποκύπτει στους εκβιασμούς για να αποδεχθεί τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που ετοιμάζουν», σημειώνοντας ότι «ο λαός πρέπει να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές που ούτε ταυτίζονται, ούτε συγκλίνουν, ούτε τέμνονται με την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι η στρατηγική της ΕΕ, η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το λαό δεμένο χειροπόδαρα».

Αφού υπογράμμισε, δε, ότι η δύναμη του λαού «που δεν την έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα» βρίσκεται στην οργάνωση της ταξικής πάλης για ανάκτηση των απωλειών, για προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης και άμεση διεκδίκηση της κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, συμπλήρωσε:

«Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ».

O κ. Κουτσούμπας ανέφερε μάλιστα ότι απαιτείται πραγματική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερής διαγραφή του χρέους, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού «που σημαίνει οριστική και μόνιμη κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου».

«Ρήξη σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά, να πραγματοποιούνται με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας καλώντας σε «συνάντηση με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα με ότι επιφυλάξεις έχει ο καθένας και η καθεμιά για επιμέρους θέσεις του».

Και κατέληξε: «Να ξανασυναντηθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στα μεγάλα συλλαλητήρια, ενάντια στο νέο μνημόνιο - συμφωνία. Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς για το λαό στάσης».

Από εκεί και πέρα, στη σημερινή εκδήλωση, ο κ. Κουτσούμπας επέδωσε τα βραβεία της ΚΕ στους καλλιτέχνες, Γιάννη Κλεφτογιάνη (του οποίου το λογότυπο επελέγη για να σηματοδοτεί και να ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ), Μαριάννα Τσαγκάρη, αλλά και στις Ευθυμία Λιλή, Δέσποινα Παπαστεργίου και Πολυξένη Παπαστεργίου που ανεδείχθησαν στην τρίτη θέση. Για την αισθητική αξία των έργων μίλησε ο Βαγγέλης Δημητρέας ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης, μέλος της κριτικής επιτροπής.

Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ που συμπληρώνει έναν αιώνα «αμέτρητων αγώνων, θυσιών και ανεκτίμητης προσφοράς στην εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι: «το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό που υποφέρει. Μελετά την Ιστορία του και αξιοποιεί τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν ώστε να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, για τη μόνη διέξοδο προς όφελός του, το σοσιαλισμό και την οριστική απαλλαγή του από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά ο καπιταλισμός».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξήρε επίσης τη συμβολή πλειάδας καλλιτεχνών που εμπνεύσθηκαν από την ιδεολογία, τους ταξικούς αγώνες και τους μεγάλους στόχους του Κόμματος και με το έργο τους που πολλές φορές δημιουργήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες και παρανομία «έθεσαν το νέο: τέχνη για τον εργαζόμενο λαό και τη νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ευχαρίστησε, δε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, οι οποίο συνολικά ξεπέρασαν τους 80 με πάνω από 100 έργα.

Επίσης αναφέρθηκε στην πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα την οποία θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του Κόμματος ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων με σειρά πρωτοβουλιών όπως:

- Πρωτοβουλίες συνάντησης με Κομμουνιστικά Κόμματα για θέματα στρατηγικής απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα,
- Συνέχιση της ιστορικής έρευνας του Κόμματος για την περίοδο 1968 - 1991, καθώς και νέα έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος της περιόδου 1918 - 1949. Η ΚΕ φιλοδοξεί το όλο εγχείρημα να προχωρήσει σημαντικά, ώστε στα 100 χρόνια να υπάρχει πλήρης ή μερική έκδοσή του
- Εκδοτική δραστηριότητα, που θα διαπνέεται από το στόχο για τα 100χρονα του ΚΚΕ και θα τον υπηρετεί, με ιστορικό - πολιτικό - ιδεολογικό βιβλίο, ενταγμένο στην ειδική σειρά «Από τα 95 στα 100 χρόνια ΚΚΕ».
- Εκδόσεις αρχειακού υλικού του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ), τμήμα της οποίας ήταν το ΚΚΕ.
- Εκδόσεις μελετών σε θέματα που φωτίζουν το οικονομικό - κοινωνικό - θεσμικό - πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, έδρασε το ΚΚΕ, θεματικές επεξεργασίες σε κοινωνικά προβλήματα όπου θα αντιπαρατίθενται ο καπιταλιστικός και ο σοσιαλιστικός τρόπος αντιμετώπισής τους, θα αναδεικνύεται η ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ανά κοινωνική ανάγκη, οι όροι της ταξικής πάλης πριν και μετά την ανατροπή του καπιταλισμού.
- Διοργάνωση του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΚΚΕ στο τέλος του 2017, αφιερωμένου στην προσφορά του Κόμματος στη λογοτεχνία (πεζή και έμμετρη) και στο θέατρο.
- Διοργάνωση Έκθεσης εικαστικών έργων για το ΚΚΕ το 2018.
- Το Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» το 2018.

Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα, γι αυτόν τον μήνα, στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριό που διοργανώνει η ΚΕ και το οποίο είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη» που διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου, στην αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε επίσης κάλεσμα τόσο στους ίδιους τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού, αλλά και σε όλους τους καλλιτέχνες και εικαστικούς, να συμβάλλουν με τις ιδέες τους και τις δημιουργίες τους στην όλη δραστηριότητα, που έχει ως κεντρικό σύνθημα: 100 χρόνια ΚΚΕ: Με το λαό για το Σοσιαλισμό. «Σεμνή υπογραφή του λαού μας, στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Η Έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ θα διαρκέσει από τις 9 ως τις 17 Ιουνίου, ενώ οι ώρες λειτουργίας της είναι: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 14/6 10.00 - 14.00. Τη Δευτέρα 15/6, η έκθεση δε θα λειτουργεί.

Σχετικές ειδήσεις