ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Έρχεται νέο μνημόνιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κουτσούμπας: Έρχεται νέο μνημόνιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Ο λογαριασμός θα έρθει παραφουσκωμένος, χωρίς δόσεις και ευκολίες πληρωμής» εκτιμά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Προβλέπει νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται από σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα και κατηγορεί τη συγκυβέρνηση για «απαράδεκτες υποχωρήσεις».

«Η κυβέρνηση ,σημειώνει, δεν σκέφτεται ούτε ρήξη ούτε εκλογές, αλλά πώς θα πλασάρει τα τρομοκρατικά διλήμματα στον λαό για να περάσει πιο εύκολα τη νέα επώδυνη συμφωνία».

Απαντώντας ο κ. Κουτσούμπας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ή όχι, τελικά, σε συμφωνία με τους δανειστές εκτιμά πως «όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, μάλλον προπαρασκευαστικής μιας νέας δανειακής συμφωνίας-μνημονίου, στους επόμενους μήνες. Φυσικά, προχωρά μέσα από αντιφάσεις και οξύνσεις που εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις δηλώσεις κυβέρνησης-εταίρων. Διάφορα εναλλακτικά σχέδια που ακούγονται για διαχείριση ενός πιθανού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, παρά τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε σειρά φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων, θα έχουν επίσης αρνητικές συνέπειες για τη λαϊκή πλειοψηφία».

Θεωρεί ότι το αναπτυξιακό πακέτο, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αναδιάρθρωση του χρέους, που επιδιώκει η κυβέρνηση, δεν θα μεταφραστούν σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, σε προσλήψεις σε νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, δεν θα καταλήξουν δηλαδή στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, αλλά στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων που χρειάζονται ζεστό κρατικό χρήμα για επενδύσεις, που θα πατήσουν πάνω στα κατεστραμμένα εργατικά δικαιώματα.

Απαντώντας ο κ. Κουτσούμπας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε ρήξη ή σε εκλογές επισημαίνει πως "η κυβέρνηση ούτε το ένα σκέφτεται ούτε το άλλο. Τις εκλογές τις χρησιμοποιεί εκβιαστικά για να κάνει συνένοχο τον λαό στην πολιτική των απαράδεκτων υποχωρήσεων και των αυταπατών που καλλιεργούσε προεκλογικά. Η "ρήξη" που επικαλείται είναι "μαϊμού", αφού δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμιά ρήξη με τους πραγματικούς υπεύθυνους της κατάστασης της χώρας και του λαού, δηλαδή την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία τους που εξακολουθούν να ματώνουν τον λαό μας"

Τέλος, σε ερώτηση για τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία αναφέρει ότι "αυτό που ονομάζετε ανοίγματα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μπερδευτεί στο κουβάρι των οξυμμένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών ισχυρών παικτών, μέσα στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση νομίζει ότι αξιοποιεί τους ανταγωνισμούς, όμως στην πραγματικότητα την αξιοποιούν εκείνοι και "παίζουν" μαζί της. Θα ήταν αφελής, βέβαια, κάποιος αν νόμιζε -όπως άφηνε να διαρρέει η κυβέρνηση- ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι BRICS θα έδιναν δάνεια στην Ελλάδα χωρίς ανταλλάγματα. Ρωσία και Κίνα βλέπουν την Ελλάδα κυρίως ως πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη".

Σχετικές ειδήσεις