ΚΟΜΜΑΤΑ

ΝΔ: Είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδοτική βοήθεια από το Νοέμβριο του 2012

ΝΔ: Είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδοτική βοήθεια από το Νοέμβριο του 2012

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο ζήτημα του χρέους εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Κώστα Καραγκούνη, η «βοήθεια Χρέους» είναι κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη από το Νοέμβριο 2012 και διευκρίνισε:

«Στη συμφωνία που έγινε τότε ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, προβλεπόταν προοπτική νέας αναδιάρθρωσης χρέους, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με περαιτέρω μείωση επιτοκίων, με περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων και με επιμήκυνση αποπληρωμής».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., το μόνο που χρειαζόταν στο μεταξύ ήταν να βγει η Ελλάδα στα πρωτογενή πλεονάσματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε την Ελλάδα στα πλεονάσματα για δύο συνεχείς χρονιές (2013-2014) και εφάρμοσε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ επιτέθηκε στην τωρινή κυβέρνηση: «Τώρα η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να ... ξανα-διαπραγματευθεί με τους δανειστές, την ίδια συμφωνία που είχε γίνει τότε! Ενώ ήδη μας πήγε πίσω και πάλι σε ελλείμματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την πρόταση που είχε ήδη προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την αγορά, δηλαδή, των ομολόγων που διακρατεί το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMPs και ANFAs), από το χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρώπης, τον ESM.

«Αυτό μπορεί να γίνει, το δρομολόγησε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση και μπορεί να δώσει μια πολύτιμη ανάσα στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ήδη από τον επόμενο μήνα. Αλλά χρειάζεται συνολική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όχι κλίμα σύγκρουσης και ρήξης μαζί τους» κατέληξε.

Ρoή Ειδήσεων