ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kορωνάκης: Για εμάς μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες υποχωρήσεις

Kορωνάκης: Για εμάς μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες υποχωρήσεις

Η κυβέρνηση εκτιμά ως σημαντική εξέλιξη το Συμβούλιο Κορυφής τη Δευτέρα. Από την ελληνική πλευρά έχουν κατατεθεί όλα τα λεπτομερή σχέδια που απαντάνε και στο δημοσιονομικό και το τεχνικό επίπεδο. Από την αρχή όμως λέμε, ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικών οικονομικών λεπτομερειών. Έτσι η απόφαση θα πρέπει να είναι πολιτική και να ληφθεί σε κορυφαίο επίπεδο, τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Ήρθε η ώρα της πολιτικής Ευρώπης και των ηγετών της να αποφασίσουν, ότι θέλουν τη συνοχή, την σταθερότητα και κυρίως τη δημοκρατία» τόνισε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη KontraNews».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σε όλη την διάρκεια των συνομιλιών έχει πει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση διαθέτει Σχέδιο Β με την χώρα εκτός ευρώ, είπε ότι αυτό το ερώτημα πρέπει «κανονικά να απευθύνεται στους δανειστές στην περίπτωση που εμμείνουν στις παράλογες απαιτήσεις και θελήσουν να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επίτευξη λύσης «στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, δηλαδή για τερματισμό της άγριας λιτότητας εντός της ευρωζώνης».

«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα εργάζεται για μια συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Σε κάθε περίπτωση η βούληση του λαού θα σφραγίσει τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Κορωνάκης.

Ερωτηθείς για την απόσταση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των όρων μιας συμφωνίας, είπε ότι«θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και γι' αυτό αποδεχτήκαμε κανόνες της ευρωζώνης με τους οποίους διαφωνούμε απαιτώντας ταυτόχρονα να υπάρχει σεβασμός από την πλευρά των δανειστών στη λαϊκή εντολή».

«Γνωρίζουμε, ότι ένας συμβιβασμός θα έχει και υποχωρήσεις, ακόμα και επώδυνες, αλλά η κυβέρνηση τονίζει, ότι θα καταλήξει σε μια συμφωνία που θα της δίνει το δημοσιονομικό χώρο και τον χρόνο για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Έτσι για εμάς μπορούν να γίνουν αποδεκτές κάποιες υποχωρήσεις, αλλά με την προϋπόθεση, ότι αυτές θα είναι τα ενιαία προαπαιτούμενα για το ζήτημα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο» είπε ο κ. Κορωνάκης.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση, ενώ στην παρατήρηση ότι ενδέχεται να κληθεί ως Γραμματέας να διαχειριστεί εντός ΣΥΡΙΖΑ μια υποχώρηση της κυβέρνησης, είπε «ως Γραμματέας καλούμαι να υλοποιώ τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος στις οποίες καταλήγουμε με διάλογο και επεξεργασίες και καταβάλλω κάθε προσπάθεια να τις προωθώ στην κοινωνία. Δεν διαισθάνομαι, πως διατρέχω τέτοιο «κίνδυνο», γιατί δεν υπάρχει».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τυχόν συμφωνία, είπε ότι «η συμφωνία που θα έρθει, θα περνάει και από την ΚΟ χωρίς κομματική πειθαρχία. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το υπουργικό συμβούλιο θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που δεν θα είναι εντός των ορίων της λαϊκής εντολής».

Ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι μέρος «μιας ομάδας που όλο αυτό το διάστημα έχει δουλέψει πολύ και σκληρά» με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει εισφέρει σε ιδέες και προτάσεις, αλλά και να έχει δεχθεί και σκληρές όσο και αθέμιτες επιθέσεις, ενώ «ο απολογισμός της σκληρής δουλειάς θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Κορωνάκης χαρακτήρισε ως δυνητικό καλό σενάριο ταινίας το ενδεχόμενο να συνιστά η Ζωή Κωνσταντοπούλου απειλή για τον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι (αυτό το σενάριο) «δεν αφορά το συγκεκριμένο cast. Ο πρωθυπουργός ασκεί τα καθήκοντά του έχοντας την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κόμματος και της ΚΟ και η Πρόεδρος της Βουλής το ίδιο».

«Έχουμε την ανάγκη ενός συλλογικού άλματος, να βγούμε και να εμπλακούμε περισσότερο με την κοινωνία. Το πολιτικό μας σχέδιο είναι μεγάλο και σημαντικό, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους για να τα καταφέρουμε» είπε τέλος ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας για τον ρόλο που έχει να επιτελέσει η ΚΟ και το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις