ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση Γεννηματά σε ΕΕ και Τσίπρα για έναν έντιμο συμβιβασμό

Έκκληση Γεννηματά σε ΕΕ και Τσίπρα για έναν έντιμο συμβιβασμό

Έκκληση προς την ευρωπαϊκή ηγεσία και τον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Προτείνει: α) να συγκληθεί αμέσως, μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες, μια Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με τη δικαιωματική συμμετοχή του κ. Τσίπρα, β) να δοθεί παράταση του προγράμματος για εύλογο χρόνο, με συγκεκριμένο και ορατό ορίζοντα για να συνεχιστούν εντατικά και παραγωγικά οι διαπραγματεύσεις και γ) σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε εκτενώς όλο το φάσμα των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων.

Η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι ο χρόνος της παράτασης θα πρέπει «να αξιοποιηθεί δημιουργικά χωρίς ανεδαφικές εμμονές με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό συμβιβασμό, με στόχο μια συμφωνία ολοκληρωμένη με όρους, ευθύνες και υποχρεώσεις, που θα δίνει σταθερότητα και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη. Μια συμφωνία που θα δίνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τις απαραίτητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, με την αναδιάρθρωση, απομείωση και εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι αυτή η έκκλησή απευθύνεται και αφορά κυρίως τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Οφείλουν όλοι οι ηγέτες, και κυρίως ο κ. Τσίπρας, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ. Είναι σαφές ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες και λίγες μέρες για μεγάλες πρωτοβουλίες, για μεγάλες αποφάσεις και για μεγάλες υπερβάσεις. Είναι σαφές ότι μια τέτοια θεσμική εξέλιξη ακυρώνει τόσο τις ακραίες προτάσεις από την πλευρά των δανειστών όσο και το πολωτικό διχαστικό δημοψήφισμα, με το πλαστό και παραπλανητικό δίλημμα. Είναι σαφές ότι μια τέτοια θετική εξέλιξη αποτρέπει οριστικά και αμετάκλητα το Grexit, που είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη και συμπυκνώνεται στο μεγάλο "Ναι" στην Ευρώπη, στο μεγάλο "Ναι" στο ευρώ», αναφέρει και επισημαίνει ότι αυτές οι θέσεις ταυτίζονται με την επιθυμία και την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Το περιεχόμενο αυτής της έκκλησης επισυνάφθη σε επιστολή που έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις