ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «τριχοτόμηση» ο ΣΥΡΙΖΑ – Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας

Σε «τριχοτόμηση» ο ΣΥΡΙΖΑ – Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας

Λαφαζάνης: Εδώ και τώρα Διαρκές Συνέδριο – Τσίπρας: Να τα δούμε όλα από Σεπτέμβριο – Τι λέει η κίνηση των 53

Με την πλάτη στον τοίχο ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τρόπους να μεταθέσει το «σχίσμα» με την Αριστερή Πλατφόρμα για την περίοδο του Σεπτεμβρίου και αφού κλειδώσει οριστικά η συμφωνία με τους δανειστές.

Αντίθετα, η πλευρά Λαφαζάνη επιδιώκει την επιτάχυνση των κομματικών διαδικασιών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποτραπεί – όπως οι ίδιοι πιστεύουν – η ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Είναι πιθανόν δε ακόμη και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου να προγραμματιστούν συλλογικές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει πλέον «ψυχροπολεμικές» διαδικασίες με τα στελέχη του να έχουν χωριστεί σε τρία στρατόπεδα: Από τη μία οι Προεδρικοί, από την άλλη η πλευρά Λαφαζάνη και στην μέση η «Κίνηση των 53».

Επί της ουσίας ο Τσίπρας αναζητά πολιτικό χρόνο προκειμένου οι εξελίξεις να δημιουργήσουν ευνοϊκότερο κλίμα για τον ίδιο και ο Λαφαζάνης κινείται στη λογική «στη βράση κολλάει το σίδερο».

Η αριστερή πτέρυγα φαίνεται να ζητά Διαρκές Συνέδριο κάτι που πρακτικά σημαίνει γρήγορες διαδικασίες με τη σύνθεση του Συνεδρίου να παραμένει η ίδια με αυτή του προηγούμενου τακτικού, όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι σαφώς πολύ ισχυροί για την Πλατφόρμα.

Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο με αλλαγή στη σύνθεση των μελών. Με το έκτακτο διασφαλίζεται μία οργανωμένη προετοιμασία και η εκλογή νέων συνέδρων, που θα εκπροσωπήσουν όπως λέγεται τον νέο κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο πλευρών έχει πέσει και το ενδεχόμενο εσωτερικού δημοψηφίσματος για τα μέτρα και το μνημόνιο, κάτι το οποίο απορρίπτει η Αριστερή Πλατφόρμα η οποία ισχυρίζεται ότι ο λαός και το κόμμα έχουν απαντήσει με ηχηρό «ΟΧΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Στο σκηνικό αυτό έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της ομάδας των «53» που έχει ισχυρή επιρροή στις εσωκομματικές εξελίξεις και η οποία δείχνει να απορρίπτει και το δημοψήφισμα και το Διαρκές Συνέδριο, προκρίνοντας μάλλον μία πιο ψύχραιμη, έστω και αργόσυρτη διαδικασία, ίσως έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Σχετικές ειδήσεις