ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Δεξιά και «Μεταρρυθμιστική Αριστερά» στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Κουτσούμπας: Δεξιά και «Μεταρρυθμιστική Αριστερά» στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Τη θέση ότι η «Δεξιά» και η «Μεταρρυθμιστική Αριστερά» στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα (14/09/2015) ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι ότι σήμερα η "Δεξιά", όπως την αποκαλείτε, εννοώντας προφανώς τη ΝΔ και η "μεταρρυθμιστική Αριστερά", εννοώντας προφανώς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ πριν, ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ σήμερα, με τις διαφορές τους κι αυτά, ή κάποια άλλα κόμματα κεντροαριστερής φυσιογνωμίας (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ κ.λπ.), στηρίζουν αναφανδόν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς και οι πολιτικές προτάσεις τους υποτάσσονται στη στήριξη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και κερδοφορίας, στη στήριξη των διεθνών (ιμπεριαλιστικών κατ' εμάς) συμμαχιών της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Εξ' ου και η σύγκλισή τους, συνολικότερη ή μερικότερη, σε μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, διαπραγματεύσεις για το χρέος κ.λπ., που ανακυκλώνουν την ίδια αδιέξοδη κατάσταση, με αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι από αυτήν τη σκοπιά τούς ασκεί κριτική το ΚΚΕ, «είτε τάσσονται με τα τμήματα του κεφαλαίου που είναι υπέρ της παραπέρα πορείας, ενοποίησης της Ευρωζώνης, είτε τάσσονται με την ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα και έξοδο των υπολοίπων από την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, σε καμία περίπτωση μία «κυβέρνηση της δεξιάς» είναι το ίδιο πράγμα «με μία κυβέρνηση της μεταρρυθμιστικής αριστεράς», εντοπίζοντας τις διαφορές σε επιμέρους θέσεις, σε ορισμένα ζητήματα, στην ιστορική προέλευση και τον προτεινόμενο τρόπο διαχείρισης της αστικής διαχείρισης.

Στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ αυτοεξαιρούμενο από οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας είναι σαν να λέει ότι δεν αφορά η διακυβέρνηση σε συνθήκες καπιταλισμού, ο γγ της ΚΕ του κόμματος είπε ότι το δίδαγμα που απορρέει από την ιστορική πείρα συνίστασται στο ότι «είναι τελικά σε βάρος της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού, η συμμετοχή ενός ΚΚ σε κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος».

Επικαλούμενος, τόσο την πείρα από ανάλογες καταστάσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο, αλλά από και την «πρώτη φορά Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ των επτά μηνών, είπε ότι στα αδιέξοδα και στην πλήρη παράδοση στην τρόικα και στα μνημόνια δεν οδήγησαν κάποια λάθη ή ανικανότητα, αλλά η ίδια η στρατηγική τους.

«Όσοι Αριστεροί ακόμα προβληματίζονται επ' αυτού, ας κάνουν τώρα τη στροφή, ας πάψουν να υποκύπτουν σε πιέσεις Σειρήνων κι ας δυναμώσουν τη μόνη γραμμή συμμαχίας, πάλης, ψήφου, που ανοίγει τον δρόμο για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού για μία νέα κοινωνική-οικονομική οργάνωση με τον λαό αφέντη του πλούτου που ο ίδιος παράγει» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν είναι άμεσα δυνατό το πέρασμα στον Σοσιαλισμό που απαιτεί η πρόταση του ΚΚΕ, απάντησε ότι «η ρεαλιστικότητα ενός στόχου δεν εξαρτάται από τη δυσκολία, τη συγκυρία ή τον συσχετισμό, αλλά από την αναγκαιότητά του, το αν υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού».

Συμπλήρωσε, δε, ότι εάν η ερώτηση εμπεριέχει το να δοθούν κάποιες ανάσες ανακούφισης στο λαό, αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο αγωνίζεται το ΚΚΕ «και είναι το μόνο που έτσι καταφέρνει να κερδίσει κάτι ο λαός, έστω λίγα, έστω ελάχιστα». «Η πίεση που ασκεί από τη θέση της μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης, μέσα στη Βουλή, μέσα στο κίνημα, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι "αριστεροί" διαχειριστές της "αριστερής" κυβέρνησης. Όταν έχεις καθαρό στρατηγικό στόχο και σχέδιο μέσα στο κίνημα, μόνο τότε μπορείς να έχεις και επιμέρους κατακτήσεις για τον λαό σε αυτήν την πορεία» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις προτροπές του Μανώλη Γλέζου και του Αλέξη Μητρόπουλου να ψηφίσουν ΚΚΕ, ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «δεν είπαν τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που εκφράζουν χιλιάδες Αριστεροί, επώνυμοι και ανώνυμοι, σήμερα, μετά και τη δοκιμή της επτάμηνης κυβέρνησης της Αριστεράς. Ότι το ΚΚΕ στέκεται έντιμα, με συνέπεια, με σταθερότητα, με προοπτική πρόβλεψη και ανάλυση, με προτάσεις διεξόδου, έστω κι αν κάποιος διαφωνεί σε ένα ή περισσότερα σημεία μαζί του».

Ερωτηθείς εάν θα δεχόταν πρόταση από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη για μεταξύ τους διεξαγωγή ντιμπέιτ, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι ο επικεφαλής της ΛΑΕ «μετά την εμπειρία του πρόσφατου ντιμπέιτ της Τετάρτης, μάλλον θα έβρισκε δικαιολογία να αποφύγει ένα τέτοιο ντιμπέιτ μεταξύ μας».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «δεν είναι ο επαναστατικός δρόμος που οδήγησε στην ανατροπή του Σοσιαλισμού, αλλά η αδυναμία που έδειξε να φτάσει μέχρι το τέρμα με την ίδια επαναστατική ανατρεπτική ορμή που ξεκίνησε» και τόνισε ότι δεν μπορεί να πετάγονται οι αφάνταστες λαϊκές κατακτήσεις του επαναστατικού δρόμου στις σοσιαλιστικές χώρες. Επεσήμανε ότι «οι σοσιαλιστικές χώρες ανατράπηκαν όταν άρχισαν να λύνουν υπαρκτά προβλήματα με συνταγές καπιταλισμού, με όρους αγοράς» και υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι πως η πορεία οικοδόμησης της νέας κοινωνίας θα αποκτήσει αντισώματα απέναντι στον ιό της ατομικής ιδιοκτησίας, του χρήματος, της αγοράς, που δεν εξαλείφονται μια και έξω. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος υπέρ του λαού τον 21ο αιώνα».

Σχετικές ειδήσεις