ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επένδυση για το λαό

Εκλογές 2015 - Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι επένδυση για το λαό

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι δεν καθορίζουν τα ντιμπέιτ το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μιλώντας επί της πολιτικής ουσίας της χθεσινής τηλεμαχίας επισήμανε ότι αμφότεροι ήταν στην γραμμή «μνημόνιο και ξερό ψωμί» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις γενικόλογες τοποθετήσεις τους για τα ισοδύναμα, εξηγώντας ότι «ισοδύναμα σημαίνει πως θα "ρίξουν" έναν κλάδο εις βάρος ενός άλλου, και δεν θέλουν να δεσμευθούν».

Αναγνώρισε, μεν, επιμέρους διαφορές μεταξύ μιας κυβέρνησης της "αριστεράς" και μιας της "δεξιάς", επικεντρώνοντας όμως - όπως είπε - στην στρατηγική τους σύγκλιση που συμπυκνώνεται στην πολιτική υπεράσπισης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, πολιτική που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επισήμανε, ότι ακόμα και αν δοθούν κάποιες ανάσες ανακούφισης στον λαό, αυτές πάντα θα είναι υπό την αίρεση και τον έλεγχο του "κουαρτέτου" των δανειστών. Πρόσθεσε, ότι ακριβώς λόγω αυτής της στρατηγικής σύγκλισης διαφόρων πολιτικών κομμάτων, το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει αντικειμενική βάση για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου, ή μικρότερου συνασπισμού.

Στην παρατήρηση ότι "λέγεται πως το ΚΚΕ δεν "κοπάνησε" καμία κυβέρνηση, όσο εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ", είπε ότι αυτό είναι ένα παλιό επιχείρημα που το χρησιμοποίησε παλαιότερα και το ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας την "μονιμότητα" αυτού του επιχειρήματος γιατί το ΚΚΕ πέραν της συνέπειάς του έχει και σωστές προβλέψεις, αφού αναλύει βασιζόμενο στο "κύριο", που συμπυκνώνεται στο ότι "όσο την οικονομική και πολιτική εξουσία έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, και η όποια κυβέρνηση επιλέγει τον καπιταλιστικό δρόμο, τότε μαθηματικά οδηγείται και στα μνημόνια και σε υποχωρήσεις στις επιταγές Σόιμπλε, Ολάντ και των υπολοίπων".

Στην ερώτηση, που πέτυχε ο σοσιαλισμός, απάντησε καταρχήν ότι το ρεαλιστικό και αναγκαίο κρίνεται από το τι εξυπηρετεί το συμφέρον των λαών και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου και των μονοπωλίων είναι ένα σχέδιο που ξεκινά από το σήμερα και ανοίγει τον δρόμο για το αύριο.

Το ότι δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ως "μοντέλο", δεν σημαίνει τίποτα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι πείραμα, αλλά επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα, το οποίο, επιπροσθέτως και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, έχει λάβει σοβαρά υπόψη του την θετική πείρα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ου αιώνα.

"Σε ότι αφορά τα λάθη που σημειώθηκαν, δεν σημαίνει ότι αποτελεί νομοτέλεια η επανάληψή τους", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η "Λαϊκή Ενότητα" διεμβολίζει το ΚΚΕ, είπε ότι καταρχήν ο κ. Λαφαζάνης δεν ήλθε να διεμβολίσει το ΚΚΕ, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι αν ο Α. Τσίπρας έβαζε στην λίστα στελέχη της ΛΑ.Ε. δεν θα έφευγαν, υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη αυτά με τις εκφρασμένες, σύμφωνα με τα ίδια, διαφωνίες τους με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ως την τελευταία στιγμή πριν την προκήρυξη των εκλογών, έλεγαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση και τον Α. Τσίπρα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι "η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλύτερο στον ελληνικό λαό από την καπιταλιστική Ελλάδα του ευρώ".

Επανέλαβε ότι ο μόνος προς όφελος του λαού δρόμος της αποδέσμευσης πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ριζική αλλαγή των πάντων, με λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του παραγόμενου πλούτου.

Ερωτηθείς γιατί δεν κάλεσε τον κ. Γλέζο, ή τον κ. Μητρόπουλο στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα δεν σκέπτεται ούτε τυχοδιωκτικά, ούτε εκλογικίστικα, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές συμπεριφορές κρίνονται και αυτό που είπαν, συναντάται μέσα στον "ανώνυμο" λαό που, ασχέτως συμφωνίας ή διαφωνίας, αναγνωρίζει την συνέπεια, την σταθερότητα και την ύπαρξη προτάσεων εκ μέρους του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το "νέο" εξαρτάται από τις προτάσεις, γιατί πολλές φορές το "παλιό" έρχεται με την μάσκα του "νέου" και πρόσθεσε ότι "όταν στην βάση της πρότασή σου είναι αυτό που κατήγγειλες χθες ως υποταγή στην τρόικα και σήμερα έρχεσαι να το υλοποιήσεις, αυτό είναι παλιό".

Σε ότι αφορά την "εθνική συμφιλίωση", είπε ότι η διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία είναι ταξική με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα από τη μια και τους μονοπωλιακούς ομίλους, την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τις διεθνείς συμμαχίες του κεφαλαίου από την άλλη. "Μαζί τους ούτε εθνική συμφιλίωση μπορεί να υπάρξει, ούτε να ανοίξει δρόμος υπέρ του λαού", πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως χαμένη ψήφο εκείνη που θα δοθεί στα κόμματα που έχουν κοινή γραμμή πλεύσης την εφαρμογή των μνημονίων, την παραμονή στον καπιταλιστικό δρόμο και την ΕΕ.

Τόνισε ότι όταν το ΚΚΕ εκτιμά πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει για να "ησυχάσει ο λαός", αντίθετα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διότι "ο λαός δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα υλοποιεί βάρβαρα μέτρα, αλλά πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι εκείνη η δύναμη που λειτουργήσει ως γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση".

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε "επένδυση για τον λαό", την ολόπλευρη, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής, ενίσχυση του ΚΚΕ.

Στην παρατήρηση ότι "ο κόσμος κουράστηκε από τις απεργίες που δεν οδήγησαν πουθενά, έτσι θα λειτουργήσει το ΚΚΕ;", είπε ότι ο λαός πρέπει να σκεφθεί πως οι αγώνες πρέπει να έχουν τον ξεκάθαρο στόχο ανατροπής αυτού του συστήματος και αυτού του κράτους που δεν εξωραΐζεται, ούτε διορθώνεται, και σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να αποσπαστούν και κατακτήσεις σήμερα. Υπογράμμισε, δε ότι τις απεργίες τις αποφασίζουν οι εργαζόμενοι, όχι το ΚΚΕ, το οποίο στηρίζει και προβάλλει.

Κάλεσε τον κόσμο των λαϊκών συνοικιών και την νεολαία να μην χαραμίσουν την ψήφος τους στην "ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή", προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι "η ΧΑ εμφανίζεται με ένα δήθεν αντισυστημικό λόγο, αλλά είναι ουσιαστικά το τσιράκι του συστήματος".

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ, αλλά και στις παλινωδίες των χωρών της ΕΕ. Τις τελευταίες τις συνέδεσε και με τις δυσκολίες που συναντά η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, στην οποία παρενέβη ο κ. Κουτσούμπας την προηγούμενη εβδομάδα καταθέτοντας προτάσεις, τονίζοντας ότι αυτές οι δυσκολίες και τα εμπόδια οφείλονται στο ότι "η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για την πάρτη του και δεν ενδιαφέρεται ούτε για τα δικαιώματα των προσφύγων -μεταναστών, ούτε για τα δικαιώματα των λαών".

Σχετικές ειδήσεις