ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Υπάρχει αντικειμενική βάση για το σχηματισμό κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού»

Κουτσούμπας: Υπάρχει αντικειμενική βάση για το σχηματισμό κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού»

Στην εκτίμηση ότι υπάρχει αντικειμενική βάση για το σχηματισμό κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» (σ. σ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) που θα εδράζεται στα προγράμματα των δύο κομμάτων και στην προγραμματική διακήρυξη που θα φέρει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, και η οποία θα είναι η υλοποίηση του 3ου Μνημονίου εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη (16/09/2015) ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ωστόσο προσέθεσε ότι, στην παρούσα συγκυρία, λόγω των διαφορετικών ιστορικών καταβολών των δύο κομμάτων και λόγω διαφορών χειρισμού ορισμένων θεμάτων, πολιτικά φαίνεται ρεαλιστικότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά το «παράλληλο πρόγραμμα» για το οποίο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον Real Fm επισήμανε ότι ήδη αυτό εμπεριέχεται στο Μνημόνιο που προβλέπει κάποια διορθωτικά μέτρα, υπό την αίρεση όμως της επίτευξης των στόχων του που περιγράφονται σαφώς και της πορείας εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης.

Απαντώντας σε μήνυμα οπαδού του ΚΚΕ, ο οποίος ακολούθησε άλλη πολιτική πορεία από το 1991, επιθυμεί να επιστρέψει στο ΚΚΕ και διερωτάται αν το ΚΚΕ «θα μας δεχθεί», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι οι πόρτες του κόμματος είναι ανοιχτές, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι παντοιοτρόπως το είχαν στηρίξει παλαιότερα, αλλά διαφοροποιήθηκαν από αυτό, «τώρα που τα έχουν δοκιμάσει όλα», να το εμπιστευθούν εκ νέου, καθώς έχει επεξεργασμένη πρόταση διεξόδου προς όφελος του λαού.

«Από τη θέση της ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να κατακτηθούν κάποιες ανάσες ανακούφισης και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή των αρνητικών για τον λαό συσχετισμών» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την «Λαϊκή Ενότητα» είπε ότι η στρατηγική της, που είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ την οποία στήριζε ο κ. Λαφαζάνης, είναι αδιέξοδη, διότι κινείται «εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου, της διαπραγμάτευσης του χρέους και της ΕΕ» και ακριβώς αυτή η στρατηγική «οδηγεί σε νέα μνημόνια».

Επισήμανε, επίσης, ότι η λογική του «μικρότερου κακού», που αρκετές έως πολλές φορές υποστηρίχθηκε, τελικά οδήγησε στα χειρότερα και κάλεσε τους τίμιους αγωνιστές, αριστερούς, ριζοσπάστες «να μην τρέφουν αυταπάτες».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτήν την αδιέξοδη στρατηγική της «Λαϊκής Ενότητας» είναι που ασκεί κριτική το ΚΚΕ και αυτό είναι το κύριο, και όχι «τι έγινε το 1991, και οι εκτιμήσεις μας για τυχοδιωκτισμό, καιροσκοπισμό και λάθος τακτική και πολιτική των ανθρώπων που είναι στην ΛΑΕ».

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Δείτε τα αποτελέσματα των Εκλογών Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις