ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά στο Newsbomb.gr: Θα είμαστε η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών

Γεννηματά στο Newsbomb.gr: Θα είμαστε η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών

Μετεκλογική συνεργασία όλων των δημοκρατικών κομμάτων, για το συμφέρον της χώρας, προκρίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με τρίτο ισχυρό πόλο στη Βουλή το κόμμα της και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας στο Newsbomb.gr, υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών, καθώς αντιπροσωπεύει πραγματικά προοδευτικές και σταθερές «γραμμές» και με τα προγραμματικά σημεία τα οποία προβάλλει στο δημόσιο διάλογο, απαντά στο πώς θα υπάρξει αξιόπιστη κυβερνητική λύση.

Απορρίπτει δε τη συζήτηση περί «βαριδίων» στην οποία επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι προδίδει την «αριστερή μελαγχολία» του Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Newsbomb.gr:

Θα μπαίνατε σε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε μόνο το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα ή θέτετε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή και των δύο (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ);

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία όλων των δημοκρατικών κομμάτων, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα βγει πρώτο και ποιο δεύτερο. Κανείς δεν δικαιούται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Η δική μας ισχυρή παρουσία στην επόμενη Βουλή ως τρίτου ισχυρού πόλου, μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο καθοριστικό ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις εθνικής συνεννόησης και βαθμιαίας εξόδου από την πολύχρονη κρίση.

Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που σας καλεί να διώξετε τα βαρίδια για να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου;

Αρνούμαι να συμμετέχω σε τέτοιου είδους ύφους και ήθους, προσβλητική για την ίδια την πολιτική και τους πολιτικούς, συζήτηση.

Θεωρώ πως είναι αντιδημοκρατικό, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το grexit, με ευθύνη του κ. Τσίπρα, να επιχειρείται από μεριάς του διάλογος αυτού του επιπέδου. Προδίδει τον πανικό και την «αριστερή μελαγχολία» του. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για πρόσωπα του κόμματός του, αλλά δεν θα το κάνω. Ας ασχοληθεί ο ίδιος με αυτό. Εγώ τον καλώ να αφήσει τα προσχήματα, να σταθεί επιτέλους με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και ρητές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και την απαίτηση της κοινωνίας για ισχυρή, αποτελεσματική κυβέρνηση τετραετίας ευρείας συνεργασίας.

Η τρίτη θέση είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ; Κι αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, αυτό θα θεωρηθεί αποτυχία;

Είναι απολύτως εφικτό. Η δυναμική που εμφανίζεται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και τα μηνύματα συσπείρωσης και συστράτευσης παλιών και νέων συντρόφων και φίλων, δημοκρατικών πολιτών της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μας κάνουν αισιόδοξους. Είμαστε σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις πολύ κοντά σε αυτό τον στόχο. Ζητούμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να είμαστε εμείς το τρίτο κόμμα και όχι η Χρυσή Αυγή, να είμαστε εμείς που θα πάρουμε την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν οι δύο πρώτες δεν καρποφορήσουν.

Τo ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική συμπαράταξη θα καταγράψουν ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό. Θα είμαστε η θετική έκπληξη αυτών των εκλογών.

Η συμμετοχή του Κώστα Λαλιώτη –μετά από αποχή πολλών ετών– στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ είναι συμβολική πράξη στήριξης ή σηματοδοτεί κάτι άλλο;

Για τον Κώστα Λαλιώτη νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι περιττά. Αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για το ΠΑΣΟΚ. Σημείο ιδεολογικής, πολιτικής, αλλά και συναισθηματικής αναφοράς της πολιτικής και της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Συμβολίζει και σηματοδοτεί τους αγώνες, τις νίκες, τα κεκτημένα, τις παρακαταθήκες του διαχρονικού ΠΑΣΟΚ, την πολύτιμη γνώση και εμπειρία για όσα πρέπει και μπορούμε να αγωνιστούμε σήμερα, αλλά και την οραματική ματιά για τις προσδοκίες και τους στόχους του κοινού μας αγώνα.

Ποιες είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Οι δικές μας γραμμές είναι πράσινες, πραγματικά προοδευτικές και σταθερές. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχουμε δώσει στο δημόσιο διάλογο τα δικά μας σημεία για μια προγραμματική συμφωνία. Με αυτά τα προγραμματικά σημεία απαντάμε στο πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τις προγραμματικές μας θέσεις ώστε να υπάρξει αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Η χώρα πριν από όλα χρειάζεται μετά από αυτές τις εκλογές χωρίς άλλες περιπέτειες και πισωγυρίσματα μια σταθερή, αποτελεσματική κυβέρνηση, μακράς πνοής, μια κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Κυβέρνηση με κάθε τρόπο και κάθε κόστος ή υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν και επαναληπτικές εκλογές;

Η προσφυγή σε νέες εκλογές είναι μια παράλογη σκέψη, ένα απολύτως καταστροφικό ενδεχόμενο.

Δεν μπορώ να δεχθώ κατά κανέναν τρόπο και από κανέναν, η έννοια του πολιτικού κόστους να προσμετράται περισσότερο από το κόστος για την χώρα και την ελληνική κοινωνία. Τα σοβαρά και υπεύθυνα πολιτικά κόμματα δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν τέτοιου είδους υπολογισμούς. Εμείς έτσι πορευτήκαμε κατά την διάρκεια της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, κόντρα στο λαϊκιστικό ρεύμα με απόλυτη προτεραιότητα την σωτηρία της πατρίδας. Καταβάλαμε, βέβαια, γι’ αυτό τεράστιο κομματικό πολιτικό κόστος. Η σημερινή πολύ κακή κατάσταση της χώρας, μετά την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβάλλει τις συναινέσεις και τον κοινό αγώνα όλων. Κανείς δεν δικαιούται να υπεκφύγει ή να λακίσει. Όποιος το πράξει, θα έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία.

Σχετικές ειδήσεις