ΚΟΜΜΑΤΑ

Τα πέντε... «α» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΝΔ

Τα πέντε... «α» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΝΔ

Το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον της Ν.Δ., το οποίο στηρίζεται σε πέντε «α» (ανανέωση, ανάπτυξη, αναδιάρθρωση του κράτους, αριστεία, αξιοπιστία, αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του όρου κεντροδεξιά παράταξη και δημιουργικής ανανέωσης ουσίας της Ν.Δ), ανέφερε στην αποψινή του ομιλία ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στον Έβρο.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί οι νεοδημοκράτες να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα έναντι των τριών συνυποψηφίων του για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Ν.Δ. χρειάζεται σήμερα μια δημιουργική ανανέωση, για να ξεφύγει από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών που μας οδήγησε σε δύο απανωτές εκλογικές ήττες από το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα, το σχέδιο, το όραμα, τη διάθεση και τις ψυχικές αντοχές να οδηγήσω τη Ν.Δ. σ’ αυτή την εκλογική ανανέωση. Έχω το βιογραφικό και τις γνώσεις που θα μου επιτρέψουν, αυτή την εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση στη φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσω να την εκφράσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εκπροσωπήσω τη χώρα στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς, επίσης, για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός προέδρου σ’ ένα κόμμα ιστορικό όπως η Ν.Δ. και αν τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης που παρουσίασε στις πρόσφατες εκλογές ήταν προσωπική επιτυχία του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «προφανώς και ο πρόεδρος είναι σημαντικός, αλλά εγώ δε φαντάζομαι σε καμία περίπτωση έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι ένας αυτοκράτορας, που θα διοικεί το κόμμα μόνο με τη δική του προσωπική αυλή. Θέλω ένα κόμμα πιο συμμετοχικό, θέλω ένα κόμμα στο οποίο η εσωκομματική δημοκρατία θα είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ένα κόμμα που δεν θα ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη στο βαθμό που όλοι συμμεριζόμαστε τις ίδιες κεντρικές αξίες της Ν.Δ. Όλοι δώσαμε έναν αγώνα στις τελευταίες εκλογές, τον δώσαμε όλοι με πολύ καλή διάθεση, με ενότητα, πλην όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Δεν μπορεί κανείς νεοδημοκράτης να είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι χάσαμε από αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χρεοκόπησε τη χώρα και μας έβαλε σε τρίτο μνημόνιο με 7,5 μονάδες διαφορά. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για μένα. Είναι μια ήττα, μια καθαρή ήττα για τη Ν.Δ., πρέπει να δούμε τι έφταιξε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και ν’ αλλάξουμε πολλά πράγματα στο κόμμα. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ανανέωση σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε δομές, έχω τη διάθεση και τη θέληση αυτές τις αλλαγές εφ’ οσον με εμπιστευτούν οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν να τις κάνω πράξη».