ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Η κυβέρνηση προσπαθεί η συμφωνία να έχει το λιγότερο κοινωνικό κόστος

Σβίγκου: Η κυβέρνηση προσπαθεί η συμφωνία να  έχει το λιγότερο κοινωνικό κόστος

«Ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από πολλές δυσκολίες, μέσα από πολύ δύσκολες δεσμεύσεις και μέσα σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, να διεκδικήσει την εφαρμογή της συμφωνίας με εκείνον τον τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις να είναι με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega είπε πως «η κυβέρνηση έχει αυτήν τη στιγμή να επιλύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση, πώς δηλαδή θα βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα ώστε τα χειρότερα μέτρα, όπως για παράδειγμα ένα απ' αυτά είναι ο ΦΠΑ (στην ιδιωτική εκπαίδευση), ώστε να μην εφαρμοστούν».

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε: «Το success story ήταν η αφήγηση της κυβέρνησης Σαμαρά» και συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι αυτή η αφήγηση απείχε πάρα πολύ από την πραγματικότητα, και ήταν μόνο στο μυαλό της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας, όπως αυτό των κόκκινων δανείων, της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και στα ζητήματα που είναι ανοιχτά και είναι πέρα από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, για τα οποία η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε «να δοθούν ανάσες στην ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας». Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή, το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, όπως αυτό περιγράφηκε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. «Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή η κυβέρνηση παλεύει, ειδικά στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και να προστατευθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπουμε τη ΝΔ να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να κάνει καμία αυτοκριτική για το πού έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή η δημόσια εκπαίδευση και γιατί αναγκάζονται οι μαθητές να προσφεύγουν κατά χιλιάδες στην ιδιωτική εκπαίδευση», υπογράμμισε η κ. Σβίγκου, ενώ αναφερόμενη στην αναδιάρθρωση του χρέους επεσήμανε: «Θυμόμαστε όλοι το «forget it Yiannis". Πότε η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδίκησε με ουσιαστικούς όρους το χρέος; Πότε διεκδίκησε την υλοποίηση της δέσμευσής του 2012 για το χρέος; Όταν η ίδια δεν άνοιγε το ζήτημα του χρέους κατ' εντολή του κ. Σόιμπλε;».

Αναφερόμενη στη προσφυγικό ζήτημα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ΕΕ συνεχίζει να ολιγωρεί, ενώ, δυστυχώς, έχουν γίνει καθημερινότητα οι τραγωδίες στο Αιγαίο. «Συνεχίζει η μία χώρα να προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στην άλλη, να προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα τις αγγίξει το πρόβλημα. Αυτές είναι λύσεις που μόνο υπακούουν σε ακραίες και ρατσιστικές φωνές που συνεχίζουν και ακούγονται στην Ευρώπη και το ζητούμενο είναι να μην επικρατήσουν», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν τη φρίκη και ο μόνος τρόπος είναι να διαχειριστούμε το προσφυγικό με τους όρους μίας Ευρώπης της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Σχετικές ειδήσεις