ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιλεκτική ευαισθησία των ΑΝΕΛ για την μπύρα…

Η επιλεκτική ευαισθησία των ΑΝΕΛ για την μπύρα…

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «επαναστάτησαν» κατά της σκληρής κυβερνητικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για τον τριπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων για τους αγρότες, που θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του αγροτικού πετρελαίου.

Όχι για τις δυσμενείς αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όχι για το μνημονιακό «ξήλωμα» του ΣΔΟΕ, ούτε για τη διάταξη που εξειδικεύει την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου για το νέο τρόπο υπολογισμό των συντάξεων. Σε όλα αυτά είπε «ναι» στην ψηφοφορία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «όρθωσαν» το ανάστημά τους μόνο απέναντι στη διάταξη για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα, για τις μικρές ζυθοποιίες από το 50% μέχρι το 75% κλιμακωτά, ανάλογα με την παραγωγή, με αποτέλεσμα να μην περάσει για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το επιχείρημα ήταν ότι η αύξηση του φόρου θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Καλώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποφάσισαν να στηρίξουν τη μικρή παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα, για να μην κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες συντηρούν πολλές οικογένειες, όπως πρόσθεσε η κ. Χρυσοβελώνη.

Γιατί, όμως, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία, όταν ήρθε στη Βουλή μία άλλη διάταξη σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο έναν ολόκληρο τομέα βιομηχανικής παραγωγής, με 11.000 άμεσες θέσεις εργασίες και περισσότερες από 50.000 έμμεσες, με ετήσια συμβολή 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Σε εκείνη την περίπτωση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήγαν με τα «νερά» των δανειστών και αδιαφόρησαν για το κόστος στην ελληνική οικονομία, στη δημόσια υγεία, στο σύστημα αποζημίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γιατί καλές και οι μπουτίκ μπύρας, όπως είχε πει κάποτε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, ποιο θα είναι όμως το μέλλον της Ελλάδας χωρίς εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, με την υγεία των πολιτών απολύτως εξαρτημένη από ξένες πολυεθνικές και με χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης χαμένες και τεράστια αποεπένδυση;

Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα πρέπει να εξηγήσουν την «ανεξήγητη» στάση τους, όπως επίσης και το υπουργείο Οικονομικών ή το Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να πουν πώς θα εκπονήσουν αναπτυξιακές πολιτικές πάνω στα υφεσιακά «συντρίμμια» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Σχετικές ειδήσεις