ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Θα σπάσω την «καμαρίλα» στη ΝΔ (vid)

Τζιτζικώστας: Θα σπάσω την «καμαρίλα» στη ΝΔ (vid)

Μοναχική πορεία φωτογραφίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας σε μια ΝΔ που βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα λίγο πριν την εσωκομματική κάλπη. Σε ευθεία σύγκρουση με τάσεις και ομάδες, αναφερόμενος στον στόχο του να σπάσει «τις συνεννοήσεις που γίνονται σε κλειστά γραφεία» μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, διαμήνυσε πως «δεν έχω κανέναν πίσω μου να με στηρίζει»...

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο Star αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ λέγοντας πως είναι «μια χαρά» και ότι ο ίδιος τιμά όλους τους αρχηγούς του κόμματος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, την παραίτηση του οποίου είχε ζητήσει στο παρελθόν.

Για την κατηγορία που του προσάπτουν ότι είναι μόνιμος αντάρτης της ΝΔ και ότι πηγαίνει διαρκώς κόντρα στους πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς του κόμματος, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε: «Δεν υπάρχουν αυτά. Πάω κόντρα μόνο όταν θεωρώ ότι κάτι είναι λάθος και ακολουθώ αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό, αυτό που μου υποδεικνύει η συνείδησή μου».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι πριν πάρει τις αποφάσεις του, πολλοί του έλεγαν ότι βιάζεται: «Προβληματίστηκα, αλλά αν ήθελα να πάω με την προσωπική φιλοδοξία, θα παρέμενα τέσσερα χρόνια στην θέση του περιφερειάρχη, μέχρι να περάσουν τα δύσκολα. Αν έπαιρνα την απόφασή μου με βάση την προσωπική μου φιλοδοξία θα περίμενα να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά», σημείωσε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ με παραταξιακή συνείδηση και είπε ότι ενώ ο ίδιος έχει χρόνο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την παράταξή του και τη χώρα. «Αν πίστευα ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση που θα ξανακάνει ελκυστική στην κοινωνία την παράταξή μας, δεν θα κατέβαινα», δήλωσε και σημείωσε ότι «εάν ο Κώστας Καραμανλής κατέβαινε, δεν θα υπήρχε άλλος υποψήφιος στην παράταξη». Για τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι είναι «μια χαρά» και τόνισε: «Τιμώ την ιστορία της παράταξης και τους αρχηγούς που την υπηρέτησαν. Έγιναν λάθη και εάν δεν τα κοιτάξουμε κατάματα, δεν πρόκειται να πείσουμε τους πολίτες ότι αλλάξαμε».

Για τη δήλωση που έκανε περί «κακόγουστου αστείου» για την σύνδεσή του με τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε ότι θεωρεί προσβλητικό να λένε κάποιοι ότι θα μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός να κάνει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ενός αρχηγού. «Είναι προφανές ότι παρεκκλίναμε από την ιδεολογία μας», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση έγιναν γενναίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν τονώθηκε όσο θα έπρεπε η οικονομία. «Εγώ επιζητώ την κριτική, για να γίνομαι καλύτερος. Η κυβέρνηση Καραμανλή και Σαμαρά παρέδωσαν τη χώρα σε καλύτερη μοίρα από όταν την παρέλαβαν. Ο Καραμανλής είπε την αλήθεια στον κόσμο και ζήτησε συναίνεση που δεν πήρε ποτέ», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ.

Μάλιστα, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ζητώντας την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Έβλεπα ότι θα ήταν καταστροφή για την οικονομία οι εκλογές και είπα ότι θα ήταν πιο σωστό εάν ο Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω, αν μη τι άλλο για να τους εκθέσει».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρχε αρχικά στήριξη από τον Αντώνη Σαμαρά προς το πρόσωπό του, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Αυτά θέλω να σπάσω από την παράταξή μου, τις συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η ουσία είναι ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία. Αν κάποιος έχει υποστηρίξει την υποψηφιότητά μου, δεν έχει πάρει εντολή».

«Οι Βουλγαράκηδες της ΝΔ δεν θέλουν την αλλαγή στις 22 του μηνός και αυτό μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα που κάνω», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και σημείωσε ότι ο Γιώργος Μουρούτης είναι ένας από τους ανθρώπους που οδήγησαν τον κ. Σαμαρά σε λάθη. Για δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουν οι μηχανισμοί ακινησίας της ΝΔ, έκανε λόγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μέχρι το 2019 δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής. «Δέχομαι χτυπήματα γιατί ενοχλώ, ενοχλεί που η βάση της ΝΔ αγκαλιάζει την υποψηφιότητα που θα φέρει την αλλαγή στην παράταξη», δήλωσε και σημείωσε πως η πολιτική ιστορία της χώρας απέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός.

«Αυτή θα είναι η δύναμη της ΝΔ», υποστήριξε και τόνισε πως «στη Βουλή η ΝΔ δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν στην κοινωνία». «Η δική μου λογική είναι ότι η ΝΔ δεν έχανε ποτέ τις κοινοβουλευτικές μάχες. Βασικός πυλώνας της κοινωνίας είναι η Βουλή, αλλά αποκλείσαμε την κοινωνία. Ο κόσμος μας γυρίζει την πλάτη», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
«Την επόμενη ημέρα, θα απευθυνθώ στους συνυποψήφιούς μου. Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν δεν δεχτεί κανένας, υπάρχει μία διαδικασία, εγώ πιστεύω στη συλλογικότητα. Πρέπει να βρούμε τον καταλληλότερο», είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και σε ερώτηση για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που είναι δεύτερος και δεν συγκεντρώνει ο πρώτος ποσοστό 50%, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος: «Θεωρώ ότι σε αυτό το κόμμα θα πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το καταστατικό μας».

Για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως έκανε μία έκανε μία προεκλογική εκστρατεία, μετά από πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα και η ΝΔ έχασε 200.000 ψηφοφόρους. «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του», είπε και ανέφερε ότι ήταν λάθος που ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ. «Τον κ. Μεϊμαράκη τον εκτιμώ. Έχει μεγάλη πορεία στην παράταξη και 40 χρόνια ιστορία. Η όποια διαφορά είναι στο πως οραματιζόμαστε τη ΝΔ του αύριο. Δεν θεωρώ ότι ένας άνθρωπος που έχασε στα εύκολα για τη ΝΔ μπορεί μετά από λίγο καιρό που ενδεχομένως θα είναι και καλύτερα τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, να κερδίσει μια τέτοια μάχη».

Για τη «φωτογραφική» διάταξη νόμου σχετικά με την αναπλήρωση από τον ίδιο του τότε περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ακόμη έναν μύθο που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα. «Όταν έγινε αυτή η ρύθμιση, η ΝΔ δεν ήταν καν κυβέρνηση και δεν είχε καν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η ρύθμιση αυτή έγινε πριν από το 2012, όταν η ΝΔ εξελέγη κυβέρνηση». «Το τζάκι δεν είναι μόνο το όνομα, είναι και ένα σύστημα που δημιουργείται γύρω από ένα σύστημα μιας οικογένειας», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και είπε ότι το θέμα είναι πως αυτά τα συστήματα θα «σπάσουν». «Θα σπάσω την καμαρίλα», δήλωσε και είπε πως τα έμπειρα στελέχη θα έχουν σημαντικό ρόλο στη νέα προσπάθεια.

Σε ερώτηση για το εάν θα ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι δεν θα άφηνε την χώρα να καταστραφεί. Σημείωσε ότι δεν θα άφηνε σε καμία περίπτωση τη χώρα να κινδυνεύσει να βγει εκτός ΕΕ και είπε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε μία απαράδεκτη διαπραγμάτευση.

Σχετικές ειδήσεις