ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

ΝΔ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Μόλις μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Νέα Δημοκρατία, το κλίμα στη Συγγρού χαρακτηρίζεται εκρηκτικό, με τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων να ακονίζουν μαχαίρια για τη «Μητέρα των Γαλάζιων Μαχών» και την πόλωση να χτυπάει «κόκκινο», σε μια εσωκομματική αναμέτρηση που πολλοί ήδη σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ντέρμπι.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ «ΝΤΕΡΜΠΙ»

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Δύο δημοσκοπήσεις, της e-voice για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, που είδαν την Παρασκευή (13/11/2015) το φως της δημοσιότητας, κατέδειξαν μεν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πρώτο στις προτιμήσεις των εκλογέων ως προς την πρόθεση ψήφου, αλλά έβγαλαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα επικεφαλής στα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια εκλογής».

Η διαφορά του νυν προέδρου της ΝΔ από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μεγάλη, γεγονός που φουντώνει τα σενάρια ότι ενδεχομένως η εσωκομματική αναμέτρηση να οδηγηθεί ακόμη και σε δεύτερο γύρο, ήτοι στις 29 Νοεμβρίου.

Εκείνο, όμως που προβληματίζει αρκετά είναι η σκληρή διαλεκτική με την οποία έρχονται ενώπιον της κάλπης τα επιτελεία των υποψηφίων. Και μέσα σε όλα αυτά, η λογική των «φατριών» και των «καπετανάτων» που εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για το μέλλον και αυτή καθαυτή την ενότητα του κόμματος.

Η ΝΔ μετά...

Ένα άλλο στοιχείο που εγείρει μείζον ζήτημα είναι το μετά, το «επέκεινα» της εσωκομματικής διαμάχης ύστερα από την ανάδειξη του νέου προέδρου – όποιος κι αν θα είναι αυτός, σε τελευταία ανάλυση.

Πώς θα μπορέσουν να συνεννοηθούν άνθρωποι, επιτελεία ολόκληρα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό «ξιφουλκούσαν» ο ένας εναντίον του άλλου και αρκετές φορές, μάλιστα, είτε με βαριές αλληλοκατηγορίες και εξίσου σκληρούς χαρακτηρισμούς, είτε ακόμη και ρίχνοντας «λάσπη στον ανεμιστήρα», αλληλοπροβάλλοντας «αμαρτωλές» πολιτικές ιστορίες από το – όχι και τόσο – μακρινό παρελθόν του καθενός;

Πώς θα μπορέσουν να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματος και να χαράξουν κοινή γραμμή, όταν δεν μπορούν καλά-καλά να συνεννοηθούν για τη διεξαγωγή μιας Κεντρικής Συνδιάσκεψης, ώστε να συζητήσουν για όλα τα «γαλάζια ενδοοικογενειακά» θέματα, που τορπιλίζουν αυτή την ενότητα;

Η φράση «χάσω-κερδίσω, εγώ θα παραμείνω στρατιώτης της παράταξης» που επιμένει διαρκώς να επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγεται μεν ελπιδοφόρα, αλλά δεν παύει να είναι μια καθαρά ιδεαλιστική τοποθέτηση σε μια ρεαλιστική μάχη, στην οποία κανείς δεν θέλει να ηττηθεί.

Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να ξορκίσουν το φάντασμα της διάσπασης, τονίζοντας on camera ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και η ΝΔ δεν κινδυνεύει, τόσο οι ίδιοι ανησυχούν για την επαύριον της 22ας Νοεμβρίου, μόλις οι προβολείς σβήσουν.

Η πόλωση είναι μια επικίνδυνη συνταγή για μια πολιτική παράταξη, ιδίως όταν πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου οι τέσσερις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα της ΝΔ, έστω κι αν έχει απομείνει μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις