ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι εναντίον όλων στη ΝΔ – Αβέβαιο το μέλλον

Όλοι εναντίον όλων στη ΝΔ – Αβέβαιο το μέλλον

Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών -Δεν άργησε να σηκώσει το γάντι που του πέταξαν μπροστά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απαντώντας στις αιτιάσεις τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και των αντιπάλων του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας - Να παραιτηθεί και να προσέλθει «σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει», καλεί τον Α. Τζιτζικώστα - Στην αυριανή (24/11) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να υποβάλει παραίτηση και να ορίσει τον αντικαταστάτη του.

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η ΚΕΦΕ – 13 ή 20 Δεκεμβρίου οι εκλογές – «Πόρτα» στην κίνηση φιλίας του Τζιτζικώστα από τους άλλους τρεις υποψηφίους - Νέος… γύρος διαξιφισμών: Μεϊμαράκης εναντίον όλων ξανά!

Από τη Δευτέρα το πρωί οι υποψήφιοι έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, εξαπολύοντας δριμύτατες επιθέσεις ο ένας στον άλλον.

Πόλεμο κατά πάντων άνοιξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αφήσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, εάν παραιτηθούν από τις θέσεις ευθύνης τους και οι άλλοι διεκδικητές του «γαλάζιου» προεδρικού θώκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης σήκωσαν το γάντι και δήλωσαν παραίτηση από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ, ενώ αντίθετα ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να παραιτηθεί από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επέρριψε εκ νέου ευθύνες για το φιάσκο των εκλογών στον Ευ. Μεϊμαράκη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα και επιστολή του προς τον κ. Μεϊμαράκη από τις 11 Νοεμβρίου, με την οποία τον προειδοποιούσε για δυσλειτουργίες στο τεχνικό σύστημα.

Κόντρα Μεϊμαράκη – Σαμαρά

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άνοιξε μέτωπο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που οδήγησε σε φιάσκο τις εσωκομματικές εκλογές είχε αναλάβει αρκετά έργα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

«Ο Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρία αυτήν», κατήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης.

Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Συνεργάτες του έκαναν λόγο για «κουτοπονηριές και ανοησίες» και ζήτησαν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης έβαλε στο στόχαστρό του και τον Μάκη Βορίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε συνεργαστεί με την εταιρεία είτε ως υπουργός, είτε ως δικηγόρος. Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε ακόμη τους «άρτι αφιχθέντες» στη ΝΔ «να σέβονται εκείνους που έχουν 40 χρόνια ιστορίας στο κόμμα που τους υποδέχθηκε».

Νέος… γύρος διαξιφισμών: Μεϊμαράκης εναντίον όλων ξανά!

Λίγο αργότερα μάλιστα, μέσω κύκλων του, ο Μεϊμαράκης επανήλθε σχετικά με τις διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «τελικά η δήλωση του κ. Σαμαρά επιβεβαιώνει όσα υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης: Ότι δηλαδή, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν συνεργαστεί και γνώριζαν την εταιρεία που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία. Η συνεργασία μάλιστα με συμβάσεις τέτοιου επιπέδου, εθεωρείτο εγγύηση για τη λειτουργία της εταιρείας», ενώ διερωτάται:

«Επομένως, γιατί ανάγει σε μείζον πολιτικό θέμα ένα τεχνικό ζήτημα από μια εταιρεία, που αποδέχεται και γνώριζε τις δυνατότητές της και με δήλωσή του, που γίνεται πρωτοσέλιδο, ζητά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη;».

Όσον αφορά δε στην επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστηρίζουν: Στον κ. Μητσοτάκη είχε επισημανθεί ότι αρμόδια είναι η ΚΕΦΕ και είναι απορίας άξιον, γιατί τα όσα αναφέρει στην επιστολή του δεν τα ανέδειξε εκεί όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη που είχε αναπτύξει ανάλογες επισημάνσεις (υπάρχουν πρακτικά)».

Για τον έτερο αντίπαλό του, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μεϊμαράκης «διαρρέει» μέσω των συνεργατών του ότι: «οφείλει να παραιτηθεί για πολλούς, διαχειριστικούς και εκτελεστικούς λόγους, στους οποίους θα επανέλθουμε. Άλλωστε, αφού ισχυρίζεται πως θα κερδίσει, γιατί δεν παραιτείται από τώρα; Και επειδή ο κ. Τζιτζικώστας συνεχίζει τη χυδαία προσωπική επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «κρυπτόμενο», καλώντας τον σε δημόσιο διάλογο όποτε θέλει.

Αφού υπενθυμίζουν επίσης ότι «ο κ. Μεϊμαράκης έχει την ομόφωνη στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εμπιστοσύνη του 28% των πολιτών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές», συμπληρώνουν: «Μαθήματα ήθους από τον κ. Τζιτζικώστα και τους κοινοβουλευτικούς του υπαρχηγούς δεν δεχόμαστε».

Για τις δηλώσεις Βορίδη, σημειώνουν τέλος ότι «οι απόψεις του κ. Μεϊμαράκη ουδέποτε συνέπεσαν με τις αντιλήψεις, τη συμπεριφορά και το ήθος του κ. Βορίδη».

Τον Πλακιωτάκη προτίθεται να ορίσει αντικαταστάτη του

Στο μεταξύ, το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη προτίθεται να ορίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση που προανήγγειλε το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το φιάσκο με την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού, στην αυριανή συνεδρίασή της.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης, προαναγγέλλοντας την παραίτησή του είχε αναφέρει ως πιθανούς διαδόχους του ιστορικά στελέχη όπως τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είχε προταθεί αρχικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Δημήτρη Σιούφα, Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Παρόλα αυτά ωστόσο, φαίνεται ότι κατέληξε στον κ. Πλακιωτάκη, ίσως επειδή πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτή που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, αλλά και λόγω του ήπιου χαρακτήρα του και της καλής σχέσης του με τους άλλους υποψηφίους.

Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο μεταξύ, άμεση ήταν και η απάντηση «κύκλων» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαρροές από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας πως: «Θα συνιστούσαμε σε όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Όσο λιγότερο προσωποποιούμε τις αντιθέσεις μας, τόσο περισσότερο υπηρετούμε την ενότητα της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί».

Κάλπες στις 13 ή 20 Δεκέμβρη

Εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ορισμό νέας ημερομηνίας για εκλογές.

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τα μέλη της ζήτησαν «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους 4 υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος με αποτέλεσμα η διαδικασία να «μπλοκάρει» καθώς διατυπώθηκαν ενστάσεις και αιχμές για τους χειρισμούς κατά την προεκλογική περίοδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Κ. Τσιμάρας και ο υπεύθυνος του οργανωτικού τομέα, Κ. Κόλλιας διεμήνυσαν ότι αν δεν λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωρήσει από τη θέση του, παρά τα όσα έγιναν και τις επιθέσεις, τις οποίες δέχτηκε από όλες τις τάσεις που υπάρχουν στην παράταξη.

Τελικά η ΚΕΦΕ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές εκλογές.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΟ, Γ. Πλακιωτάκη.

Ήδη, στους διαδρόμους της Συγγρού ακούγεται ως πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές η 13η Δεκεμβρίου, καθώς και η 20ή του ίδιου μηνός, εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Στο κενό η προσπάθεια για συνάντηση των υποψήφιων προέδρων

«Πόρτα» στον Απόστολο Τζιτζικώστα και στην πρότασή του να υπάρχει άμεσα συνάντηση των τεσσάρων μονομάχων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έριξαν οι κύριοι Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιχείρησε, μέσω τηλεφωνικών επαφών, να επαναφέρει στον τραπέζι τη χθεσινή του πρόταση για ένα ραντεβού των συνυποψηφίων, στον απόηχο του κάζου με τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης του έδωσαν ραντεβού για την αυριανή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν σήκωσε καν το τηλέφωνο.

Σχετικές ειδήσεις