ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Ουρές στα εκλογικά κέντρα για το νέο αρχηγό

Εκλογές ΝΔ: Ουρές στα εκλογικά κέντρα για το νέο αρχηγό

Με συμμετοχή που ξεπερνά κάθε προσδοκία διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός, μάλιστα, που έκανε την ΚΕΦΕ να ανακοινώσει την παράταση της διαδικασίας κατά μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 και όχι στις 19:00 όπως ήταν προγραμματισμένο.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι ότι μέχρι στις 14:00 το μεσημέρι πάνω από 200.000 άτομα είχαν ψηφίσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε την παράταση μίας ώρας για τη λήξη της διαδικασίας, δηλαδή στις 20:00.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οπαδούς και φίλους της Νέας Δημοκρατίας που ήρθαν μαζικά να τιμήσουν τη δημοκρατία και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να εκλέξουν νέο πρόεδρο στη Ν.Δ.», δήλωσε ο κ.Τραγάκης.

«Επειδή παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση μέχρι και αυτή την ώρα - σκεφτείτε ότι σχεδόν υπερβαίνουμε τις 200.000 ψηφισάντων - σκεφτόμαστε, εκτός του ότι θα τους ζητήσουμε συγνώμη για την ταλαιπωρία, να δώσουμε και μια παράταση μιας ώρας για τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας, αντί για τις 19:00 στις 20:00», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η ΚΕΦΕ είχε ανακοινώσει πως η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και χωρίς τεχνικά προβλήματα. «Καλούμε όλους τους νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην κορυφαία εκλογική διαδικασία. Η εκλογή προέδρου της Ν.Δ. είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συγγρού, από τις 07:00 έως τις 15:00 ψήφισαν περί τους 225.000 πολίτες, κάτι που στους επιτελείς της παράταξης εμπνέει αισιοδοξία για τον τελικό αριθμό ψηφοφόρων.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης είναι ότι από νωρίς στα περισσότερα από τα 1.200 εκλογικά κέντρα σχηματίζονται ουρές πολιτών, που περιμένουν να ψηφίσουν. Η σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται στα εκλογικά κέντρα σχετίζεται με τη διαδικασία καταγραφής των ψηφοφόρων, προκειμένου να μην υπάρξουν διπλοψηφίες.

Το εκλογικό του δικαίωμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης άσκησε νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας» είπε. «Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας».

Τα μηνύματα των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ

Μήνυμα ενότητας έστειλε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τον ΕΒΕΑ λίγο πριν ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ.

«Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ και τη Δημοκρατία. Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλος νικητής θα είναι η ΝΔ, η οποία με αισιοδοξία θα προχωρήσει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει κυρίαρχη δύναμη», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα το δούμε» απάντησε, ερωτηθείς αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, και ευχαρίστησε τους νεοδημοκράτες που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, την ΚΕΦΕ και όσους προσφέρουν εθελοντικά.

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι που η ΝΔ ξεπέρασε την τεχνική αστοχία που υπήρξε» κατέληξε.

Ψηφίζοντας στη Θεσσαλονίκη, ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας είπε: «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη ΝΔ και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν». «Προχωράμε μπροστά για να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα σύγχρονο που θα συνομιλεί με την κοινωνία» πρόσθεσε.

Αισιόδοξος ότι η σημερινή συμμετοχή στις εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. Όπως φαίνεται η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το Περιστέρι όπου και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της ΝΔ.

«Θα είμαστε από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε», τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. από το Περιστέρι.

Νωρίς το πρωί ο Άδωνις έγραψε στο Twitter: «Η μάχη ξεκίνησε. Πάμε γερά».

«Έχουμε μαζική προσέλευση η ΝΔ θα βγει ανανεωμένη και ενωμένη μέσα από αυτή τη διαδικασία. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, ανανεωμένη κεντροδεξιά παράταξη και είμαι σίγουρος ότι από αύριο θα την έχουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ στην Κηφισιά.

Μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ, τους οποίους κάλεσε «να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους» έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, έγραψε: «Καλημέρα. Η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά. Σήμερα παίρνετε τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Ελάτε να ψηφίσετε».

mits

O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Με μία λιτή δήλωση αποχώρησε λίγο πριν από τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής (20/12/2015) από το εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά, όπου ψήφισε για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα ενότητας στην παράταξη «για να μπει τέλος σε αυτήν την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος ενώ και στο εξωτερικό θα υπάρξουν 44 εκλογικά τμήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών καθώς με το online σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας από την ΚΕΦΕ διαφυλάσσεται το αδιάβλητο από τυχόν διπλοψηφίες κλπ. Η διαδικασία θα διεξάγεται με ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ενώ κατά νομούς την αντίστοιχη ευθύνη θα έχουν οι νομαρχιακές εφορευτικές επιτροπές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ο ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών, αρκεί, εκτός του να είναι εγγεγραμμένος τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, να πληροί τρεις ακόμα προϋποθέσεις:

• Να υπογράψει σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές καθώς και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του κόμματος.

• Να επιδείξει επίσημο αποδεικτικό δημόσιο έγγραφο, όπως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για την ταυτοπροσωπία.

• Να καταβάλει αντίτιμο ύψους τριών (3) ευρώ για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία.

Αν στις 20 Δεκεμβρίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50% συν μία ψήφο σε έναν εκ των Άδωνι Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, τότε με βάση το καταστατικό της ΝΔ προβλέπεται δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων, ο οποίος θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι εκ των ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο και δεν θα καταβάλλουν κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

Πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται και στα τηλ.: 210-9444732, 210-9444981, 210-9444340, 210-9444341, 210-9444342, 210-9444343, 210-9444344 και 210-9444345.

Διαβάστε εδώ όλο το χρονικό των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικές ειδήσεις