ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Όλα κρίνονται στη «μάχη της Θεσσαλονίκης»

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Όλα κρίνονται στη «μάχη της Θεσσαλονίκης»

Κορυφώνεται η μάχη για το «δαχτυλίδι» της προεδρίας στη Νέα Δημοκρατία, καθώς απομένει πλέον λιγότερο από μία εβδομάδα προτού οι ψηφοφόροι κληθούν εκ νέου να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης.

ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ «ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ» ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ

Το κέντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται από σήμερα, Τρίτη (05/01/2016) και μέχρι αύριο στη Θεσσαλονίκη, αφού τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτονται την πόλη, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν όλους εκείνους που είχαν προτιμήσει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του γύρω από το πώς σκοπεύει να κινηθεί με φόντο τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου. Ενδεικτικά στις 13:30 έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του στην Περιφέρεια, όπου και θα προβεί σε δηλώσεις. Ο ίδιος, άλλωστε, στο διάστημα που ακολούθησε τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, επέλεξε να μην τοποθετηθεί είτε υπέρ του ενός είτε υπέρ του άλλου υποψηφίου.

Ωστόσο, με δεδομένη πλέον τη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυξάνονται πλέον οι πιέσεις προς τον Απ. Τζιτζικώστα, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Όπως όλα δείχνουν, η «μάχη της Θεσσαλονίκης» θα είναι σκληρή και αδυσώπητη ανάμεσα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν τις «ορφανές» ψήφους που είχαν δώσει ανεβασμένα ποσοστά στον Απ. Τζιτζικώστα στις 20 Δεκεμβρίου. Ήδη από χθες, Δευτέρα (03/01/2016) την πόλη επισκέπτεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στις 11:30 σήμερα έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Την ίδια ημέρα, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με στελέχη και μέλη του κόμματος, ενώ αύριο, Τετάρτη (05/01/2016) ο ίδιος θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στην Παλιά Παραλία της πόλης.

Το ιδεολογικό χάσμα

Κι ενώ η εκτίμηση που διατυπώνεται δείχνει ότι και ο Β. Μεϊμαράκης αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς, εντούτοις αμφότεροι διαφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό ως προς το πώς αντιλαμβάνονται ο καθένας τους το ρόλο του κράτους και τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία, τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και άλλα μείζονος σημασίας θέματα, όπως το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις.

Ίσως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πηγές της Συγγρού εκτιμούν πως ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στα πρόσωπα όσο στις πολιτικές θέσεις που αρθρώνουν.

Από τη μια πλευρά, ο Β. Μεϊμαράκης, ιστορικό στέλεχος της ΝΔ «μιλά» στον παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ, επιμένοντας στο όραμα για «τη συνέχεια μιας μεγάλης και ενιαίας παράταξης» και τονίζοντας, σε κάθε ευκαιρία, ότι «την επαύριον τον εκλογών όλοι είναι στρατιώτες του κόμματος».

Ως προς τη διαλεκτική που μεταχειρίζεται, αναφέρεται στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, γεγονός που ικανοποιεί βαθιά όλους εκείνους τους «καραμανλικούς» που τον στηρίζουν.

Στον αντίποδα κινείται η υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιλέγει ένα σαφώς πιο μοντέρνο μοντέλο πολιτικής τοποθέτησης, επισημαίνοντας σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι «το κόμμα πρέπει να φύγει από την παραδοσιακή του μορφή, να γίνει πιο ανοικτό στους πολίτες».

Ο ίδιος καλείται να αποτινάξει και το «βαρύ όνομα», αφού οι αναγωγές που γίνονται στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ρίχνουν πάνω του μια βαριά σκιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιχειρεί σε κάθε δυνατή ευκαιρία πως είναι άλλο το τι πράττει ο ίδιος και άλλο τι έκανε ο πατέρας του.

Το «στρατόπεδο Μεϊμαράκη» κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες, μια αιτίαση που και ο ίδιος αποδοκιμάζει φανερά: «Δεν υπάρχει πιο φτηνός λαϊκισμός από το να λέμε ότι μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και αδιαφορούμε για τους αριθμούς. Όταν η χώρα έχει χρεοκοπήσει, προφανώς πρέπει να κοιτάμε και τους αριθμούς. Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Είμαι ένας μετριοπαθής, φιλελεύθερος, κεντροδεξιός πολιτικός».

Από την άλλη πλευρά, η πλευρά Μητσοτάκη, κατηγορεί τον Β. Μεϊμαράκη για «ξεπερασμένες λογικές ως προς την προεδρία του κόμματος» αλλά και για «στείρα κριτική εις βάρος του».

Θα καταφέρουν οι «μονομάχοι» να ξεπεράσουν τον σκόπελο του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών; Κι αν ναι, πώς θα τους βρει η επόμενη ημέρα, ιδίως, μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία;

Όλα θα κριθούν ενώπιον της κάλπης σε έξι ημέρες από τώρα. Και σίγουρα, η «μάχη της Θεσσαλονίκης» θα έχει το δικό της ειδικό βάρος στο τελικό αποτέλεσμα του β’ γύρου των «γαλάζιων» εσωκομματικών εκλογών της 10ης Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις