ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Ο κόσμος θέλει Βαγγέλη και τα στοιχεία Κυριάκο

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Ο κόσμος θέλει Βαγγέλη και τα στοιχεία Κυριάκο

Τα μαθηματικά των εσωτερικών εκλογών της ΝΔ: Που προηγείται ο Μεϊμαράκης - Που υπερτερεί ο Μητσοτάκης - Ο 2ος γύρος των εκλογών της ΝΔ είναι γεμάτος από αντιφάσεις, αφού άλλα δείχνει η παράσταση νίκης κι άλλα είναι τα συμπεράσματα των ποιοτικών στοιχείων από τις δημοσκοπήσεις.

Μελετώντας προσεκτικά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, αλλά και την αίσθηση που υπάρχει στην εκλογική βάση της ΝΔ καταλήγει κανείς στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Βαγγέλης Μειμαράκης προηγείται με 16 μονάδες (46% έναντι 30%) στην «παράσταση νίκης» – στην αίσθηση, δηλαδή, που έχει ο κόσμος για το ποιος θα νικήσει. Πράγμα απολύτως λογικό, όχι μόνο γιατί στον πρώτο γύρο επικράτησε με 11 μονάδες διαφορά, αλλά και γιατί έχει στο πλευρό του τον Κώστα Καραμανλή και την πλειοψηφία των βουλευτών. Σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι ένας στους τέσσερις δεν έχει ακόμη διαμορφώσει γνώμη.

- Το προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επεκτείνεται ακόμη και στο ερώτημα: «ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ενότητα του κόμματος;» με 10 μονάδες (36% έναντι 26% του Κυριάκου Μητσοτάκη). Επίσης, απολύτως λογικό, αφού τα προβεβλημένα και τα δημοφιλή στελέχη του κόμματος βρίσκονται στο πλευρό του.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον 2ο γύρο των εκλογών της ΝΔ

Ωστόσο, η διατήρηση της ενότητας του κόμματος αποτελεί το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης μόνο για το 13% του κόμματος.

Αντίθετα, πολύ ψηλότερα βρίσκονται τα κριτήρια στα οποία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να επιτύχει την ανανέωση της ΝΔ, με διαφορά 15 μονάδων (38% έναντι 23% του Μεϊμαράκη). Το κριτήριο αυτό αξιολογεί ως πρώτο το 20% των ερωτηθέντων.

-Καταλληλότερος θεωρείται ο κ. Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να διευρύνει περισσότερο τα όρια της ΝΔ;», με 14 μονάδες διαφορά (37% έναντι 23%). Το κριτήριο αυτό αξιολογείται ως πρώτο από το 19%.

-Καταλληλότερος θεωρείται επίσης και για την άσκηση αποτελεσματικότερης αντιπολίτευσης, με 11 μονάδες διαφορά (36% έναντι 25%).

-Καταλληλότερος θεωρείται και στο ερώτημα «ποιος από τους δύο μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός;», με διαφορά 10 μονάδων (31% έναντι 21%). Το 16% το αξιολογεί ως πρώτο κριτήριο.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως μπορεί να ανατραπούν στις κάλπες, αφού όπως λένε οι έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, η «καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη».