ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Καραμανλής

Εκλογές ΝΔ: Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Καραμανλής

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκηστην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίααλλάζει όχι μόνον σελίδα αλλά κεφάλαιο στην ιστορία της Κεντροδεξιάς.

Η εκλογή του Κυριάκου αλλάζει τα δεδομένα στην Κεντροδεξιά – Τι θα κάνουν οι καραμανλικοί και πώς θα διαφυλαχτεί η ενότητα

Αυτό φάνηκε άλλωστε ξεκάθαρα από τις πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου, που ναι μεν εμφανίστηκε αποφασισμένος να συμπορευθεί με όλους, θέτοντας δε τους δικούς του όρους.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δύσκολη, καθώς το κλίμα πολώθηκε πολύ κατά την προεκλογική περίοδο μεταξύ των λεγόμενων «Μητσοτακικών» και «Καραμανλικών». Παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να βγουν προς τα έξω μηνύματα ενότητας, στη Συγγρού το κλίμα είναι ακόμα βαρύ και τα στελέχη κοιτιούνται με... μισό μάτι.

Ο νέος πρόεδρος το γνωρίζει καλά αυτό και θα επιχειρήσει στη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή να ρίξει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μιας και ξέρει ότι οι «Καραμανλικοί» παραμένουν ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί ρήξη με τον Κώστα Καραμανλή και στόχος του είναι να διασφαλίσει την ενότητα και να μην έχει απώλειες στην αρχή της θητείας του. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα θέσει τους δικούς του όρους και θα καθορίσει το «παιχνίδι» σύμφωνα με τα δικά του δεδομένα. Άλλωστε αυτός είναι ο νικητής, η δική του πολιτική και τακτική επιβραβεύτηκε από τους πολίτες ενώ του κ. Μεϊμαράκη ηττήθηκε.

Παράλληλα, η ήττα των «Καραμανλικών» είναι και στρατηγική καθώς μοιάζει να βάζει, προσωρινό έστω, τέλος στα σενάρια επιστροφής του κ. Καραμανλή σε ενεργό ρόλο, ενώ συνιστά «τιμωρία» για όσα κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενης σύμπραξης με το Μαξίμου του Αλ. Τσίπρα. Ακόμη κι αν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από πλευράς «Καραμανλικών» και Τσίπρα, πλέον μεταβάλλεται άρδην και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι θέλει τον πρωθυπουργικό θώκο και τη Νέα Δημοκρατία ξανά στην εξουσία χωρίς δεκανίκια και βαρίδια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα φροντίσει να επισημάνει στον Κώστα Καραμανλή ότι το σύνθημα για ανανέωση και μεταρρυθμίσεις αποδείχθηκε ισχυρότερο και θα ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ριζικές αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτική και στρατηγική διαχείριση.

Η πλευρά των «Καραμανλικών» περιμένει να... πάρει φύλλο όταν θα μοιράσει την τράπουλα ο Κυριάκος. Αν αυτά δεν είναι... βολικά είναι δεδομένο ότι θα χάσουν την εσωκομματική παρτίδα και κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα. Θα σηκωθούν από το τραπέζι και θα αναζητήσουν νέες πολιτικές τσόχες ή θα παραμείνουν και θα δώσουν τη μάχη τους; Οι φήμες πάντως περί ίδρυσης νέας παράταξης φούντωσαν μετά τη νίκη Μητσοτάκη, αν και κανένα στέλεχος δεν έχει βγει μπροστά να κάνει κάποια δήλωση που θα έβαζε... φωτιά στη Συγγρού.

Η στάση του Κώστα Καραμανλή αποτελεί γρίφο, αν και δεν φαίνεται διάθεση για κόντρα και ο ίδιος έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενότητα της παράταξης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, στις 12:30 το μεσημέρι στη Βουλή.

Την ίδια μέρα στις 13:30 υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά, επίσης στη Βουλή.

Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ άμεσα θα οριστούν και οι νέοι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι δυο τους θα έχουν και την πρώτη τους κόντρα στη Βουλή για το κρίσιμο ζήτημα του Ασφαλιστικού, θέμα για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ είναι αντίθετη και θα καταψηφίσει.

Σχετικές ειδήσεις