ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Παπαμιμίκος αποκλειστικά στο Newsbomb.gr: Ξέρω πότε κλείνει ο κύκλος μου

Ανδρέας Παπαμιμίκος αποκλειστικά στο Newsbomb.gr: Ξέρω πότε κλείνει ο κύκλος μου

Μετά το πέρας της εκλογής νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, ο γραμματέας του κόμματος - ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των εκλογών της ΝΔ, o Ανδρέας Παπαμιμίκος - ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλους και για όλα. Τι λέει για όσα του καταλόγισαν αρκετά στελέχη του κόμματος; - Τι λέει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; - Τι θα κάνει στο επόμενο συνέδριο;

«ΕΓΙΝΑ ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΞ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥ» ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ - ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος μιλάει για όλους και για όλα, στο Newsbomb.gr, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί λίγες μέρες μετά τις εκλογές της ΝΔ. Θεωρεί ότι αδικήθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ δηλώνει ότι ξέρει πολύ καλά πότε τελειώνει ο κύκλος του.

Του Κώστα Τσιτούνα

-Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την εκλογή νέου Προέδρου, υπάρχει ένας άνεμος αισιοδοξίας και ενότητας στη ΝΔ, συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

Αδιαμφισβήτητα η Νέα Δημοκρατία μπήκε σε νέα εποχή. Η εκλογή και ο τρόπος με τον οποίο αυτή επετεύχθη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ανανέωσης σε πρόσωπα, ιδέες και νοοτροπία που δε μπορεί να αγνοήσει κανείς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν, σήμερα όλοι να έχουν στοιχηθεί πίσω από το νέο Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια η Παράταξη μας να απαλλάξει τον τόπο από αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Οφείλουμε το συντομότερο δυνατό να καταστούμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση στα μάτια των πολιτών.

-Γιατί κατά τη γνώμη σας κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Γιατί κατάφερε να εκφράσει αποτελεσματικότερα το κλίμα της ανανέωσης που ζητούσαν οι πολίτες. Χωρίς καμία αμφιβολία, κατάφερε να σηκώσει ένα κομμάτι της κοινωνίας από τον καναπέ και να το πείσει πως για να μπορέσει να αλλάξει κάτι στη χώρα, πρέπει να σταθεί στην ουρά για να τον ψηφίσει.

-Σ' αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο στοχοποιηθήκατε αρκετές φορές από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σας καταλογίζει ότι διαλύσατε το κόμμα.

Θεωρώ ότι ο κ. Μεϊμαράκης με αδικεί. Ήταν μάλιστα πολύ άσχημο για μένα και την οικογένεια μου κάθε τρεις και λίγο να ακούγονται τέτοια πράγματα, ωστόσο εγώ δεν έδωσα καμία συνέχεια. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά ποτέ δε θέλησα και δε θέλω να κάνω προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο τη δουλειά που κάναμε στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 2.5 χρόνια. Και θα μιλήσω συγκεκριμένα. Μέσα από ηλεκτρονική διαβούλευση περιορίσαμε την κομματική γραφειοκρατία και τις οργανώσεις φαντάσματα από 845 σε 350 και καταργήσαμε τις exofficio θέσεις για τους βολεμένους. Στο οργανόγραμμα του κόμματος όταν ανέλαβα, συνάντησα 75 Γραμματείς και αναπληρωτές. Έπρεπε να τους αφήσω; Μειώθηκαν σε 10, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά το κόμμα έκανε πανελλαδικά περισσότερες από 450 δράσεις, σεμινάρια πολιτικής επικοινωνίας και ενημερώσεις για το κυβερνητικό έργο. Επιπλέον, στις αυτοδιοικητικές εκλογές κερδίσαμε τους περισσότερους Δήμους και τις Περιφέρειες πανελλαδικά. Επέμενα για υποψηφιότητες ανθρώπων εκτός του στενού κομματικού πυρήνα και όπου ακολουθήθηκε αυτή η στρατηγική κερδίσαμε. Αντίστοιχα και στα Επιμελητήρια. Δε λέω πως όλα ήταν τέλεια αυτό το διάστημα, αλλά δεδομένων των συνθηκών έγινε σημαντική προσπάθεια. Πως γίνεται λοιπόν να κερδίσαμε την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τα μεγάλα επιμελητήρια αν το κόμμα ήταν διαλυμένο;

-Τα ίδια πάνω κάτω με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σας καταλογίζουν όμως και μια σειρά από στελέχη της παλιάς φρουράς.

Έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν εργάστηκα όσο έπρεπε; Κανέναν. Αυτό τι πάει να πει; Ότι με τη δουλειά μου ενόχλησα. Τους ξεβόλεψα. Όσοι είχαν μάθει να μην αλλάζει τίποτα, να μη δίνονται ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα ή να μένουν οι ίδιοι καρεκλοκένταυροι για δεκαετίες, με είδαν σαν εχθρό. Και καλά έκαναν. Δε συμβιβάστηκα ποτέ και δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με αυτούς. Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να καταλάβετε. Σε μεγάλη περιφέρεια της Αττικής προσπάθησα να πείσω νέα καταξιωμένα επαγγελματικά πρόσωπα να μπουν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ξέρετε ποιοι αντέδρασαν εναντίον μου; Κάποιοι βουλευτές της περιοχής, που φοβήθηκαν ότι μπορεί να χάσουν τις καρέκλες τους. Τα ίδια και στα Επιμελητήρια. Μέσα σ' αυτά τα 2.5 χρόνια κερδίσαμε με δύο νέους ανθρώπους το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ξέρετε από που συναντήσαμε τις περισσότερες αντιδράσεις; Από ανθρώπους της ΝΔ, που είχαν μάθει να μην αλλάζει τίποτα για να μένουν οι ίδιοι γατζωμένοι στις θέσεις τους. Ε λοιπόν, λογικό δεν είναι να με βλέπουν ως αντίπαλο; Και εγώ κάπως έτσι νιώθω. Αντίπαλος όσων δε θέλουν να αλλάξει τίποτα.

-Τελικά τι έγινε εκείνη την προεκλογική περίοδο; Πιστεύετε ότι κάποιοι προσπάθησαν να σας «παγιδέψουν» σε προσωπικό επίπεδο; Υπήρχε κάποιο σχέδιο πολιτικής σας εξόντωσης;

Δεν πιστεύω σε σχέδια. Απλά σε μια έντονη προεκλογική περίοδο βόλευε πολλούς να «φταίει» για όλα ο Παπαμιμίκος, που στα 33 του έγινε Γραμματέας κόντρα στην κομματική επετηρίδα. Έγινα σάκος του μποξ των ευθυνών, όμως την πραγματική αλήθεια τη γνωρίζουν καλά οι εμπλεκόμενοι.

-Η νέα ηγεσία της ΝΔ φαίνεται πως έχει προβληματίσει τα κόμματα του Κέντρου. Πιστεύετε πως η ΝΔ θα έχει οφέλη από το συγκεκριμένο χώρο, έπειτα και από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της σε όλους και να μάθει να συζητάει. Προσωπικά, πίστευα και πιστεύω ότι το σύγχρονο Κέντρο, των ανθρώπων των μεταρρυθμίσεων και της ρήξης με τις αγκυλώσεις, είναι ζωτικός χώρος της Παράταξης μας. Το σύγχρονο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, που δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο της ακινησίας, της απάθειας και της στασιμότητας. Η χώρα χρειάζεται τομές εδώ και τώρα. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να σηκώσουμε από τον καναπέ το 47%, που στις τελευταίες εκλογές δεν πήγε να ψηφίσει. Εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι δε θα αλλάξει τίποτα, που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα και απέχουν. Αυτούς πρέπει να πείσουμε και να τους κάνουμε συμμέτοχους μιας εποχής που σήμερα γεννιέται.

-Ποιες είναι οι σχέσεις σας με το νέο αρχηγό της ΝΔ;

Σέβομαι και εκτιμώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι «doer» και πιστεύω θα τα καταφέρει. Πολιτικά είμαστε αρκετά κοντά.

-Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να παραιτηθείτε από τη θέση του γραμματέα; Σας ζήτησε η νέα ηγεσία να παραιτηθείτε; Πολλοί εκτιμούν ότι η νεα ηγεσία σας «φόρεσε» τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη αφού πρακτικά δεν μπορεί να σας καθαιρέσει...

Δε μου ζήτησε κανείς να παραιτηθώ. Η θητεία μου άλλωστε λήγει αυτόματα στο επόμενο Τακτικό Συνέδριο και εγώ πιστέψτε με είμαι από εκείνους που γνωρίζουν καλά πότε κλείνουν οι κύκλοι τους. Σε ότι αφορά το Λευτέρη Αυγενάκη, τον γνωρίζω και τον σέβομαι αρκετά χρόνια και οι σχέσεις μας είναι άψογες.

-Η ενότητα της ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη είναι εξασφαλισμένη ή παραμένει ζητούμενο; Φοβάστε διασπαστικές τάσεις;

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη βάση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Ήδη με τις πρώτες του κινήσεις απέδειξε πως δουλεύει ενωτικά για την επόμενη ημέρα της Παράταξης, οπότε καμία διάσπαση δεν υπάρχει ενόψει.

-Η Κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες αποφάσεις, υπάρχει ενδεχόμενο η ΝΔ να προσφέρει συναίνεση;

Ο κ. Τσίπρας αναζητεί συχνά πυκνά συνενόχους στην καταστροφική πορεία της χώρας. Λειτουργεί όμως μονομερώς, όταν πρόκειται να ματαιώσει επενδύσεις ή να μην προχωρήσει σε τομές στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Ας καταλάβει όμως καλά, πως εμείς δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνουμε. Δεν πρόκειται να λάβει συναίνεση α καρτ. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κανένα λάθος, όπως αυτό που επιμένει να κάνει στις Σκουριές, όπου για μια ακόμα φορά οι ιδεοληψίες επικρατούν της λογικής. Είναι αδιανόητο σε μία χώρα που διψά για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να διώχνει επιχειρήσεις και πολίτες που ψάχνουν δουλειά, μακριά από τη χώρα.

-Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει αν χρειαστεί αύριο το πρωί;

Η Νέα Δημοκρατία έχει νέο αρχηγό και αναδιοργανώνεται, ώστε το επόμενο διάστημα να καταστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τους πολίτες. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά, ωστόσο η διαχρονική υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τις εθνικές προκλήσεις αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προκειμένου σύντομα να έχουμε με το μέρος μας το μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Σχετικές ειδήσεις