ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΕ: Ο όρος «κατ’ επάγγελμα αγρότης» κρύβει τον αφανισμό της αγροτιάς

ΛΑΕ: Ο όρος «κατ’ επάγγελμα αγρότης» κρύβει τον αφανισμό της αγροτιάς

Η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κ. Αποστόλου πως οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν.

«Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή επιχειρεί να διασπάσει το αγροτικό κίνημα», προσπαθώντας «να ξεγελάσει και να αποπροσανατολίσει τους αγωνιζομένους μικρομεσαίους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους με το επιχείρημα πως για τους ”κατ’ επάγγελμα” αγρότες θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ευνοϊκότερη μεταχείριση αν δεχτούν να αυστηροποιηθεί ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη», καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα, προσθέτοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι «σαφής, να ενισχυθούν οι μεγαλοαγρότες και να διαλυθεί η ενότητα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και δασεργατών» που αγωνίζονται σκληρά εδώ και εβδομάδες τώρα για την επιβίωση τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κ. Αποστόλου πως οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα αυστηροποιηθούν και ήδη κατέθεσε τροπολογία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, που δυσχεραίνει τις προϋποθέσεις που έθετε το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (νόμος 3874/2010).

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σύμφωνα με την τροπολογία για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα (αντί 35%), να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (ο ν. 38743/2010 προέβλεπε εξαιρέσεις που επέτρεπε σε δασεργάτες χωρίς ασφάλιση και απασχολούμενους στην αλιεία, είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είτε στο ΝΑΤ, να θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες) και να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας (όπως και στον ισχύοντα νόμο).

«Αυτό είναι το "τυράκι" διότι αν γίνει αυτό τα 2/3 του αγροτικού κόσμου θα μείνουν εκτός του χαρακτηρισμού "κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφέρεια, για τους ίδιους τους αγρότες με τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, αλλά και για την ίδια τη χώρα, που η ανεργία της δεν έχει προηγούμενο και η ύφεση σε συνδυασμό με τη λιτότητα και το ξεπούλημα των κρίσιμων οργανισμών είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ και καλεί «τους αγωνιζομένους αγρότες και αγρότισσες να μην πέσουν στη νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης παγίδα που τους στήνουν η κυβέρνηση, οι μεγαλοαγρότες και οι τραπεζίτες».

«Οι μικρομεσαίοι αγωνιζόμενοι αγρότες μπορούν να νικήσουν ώστε να ακυρωθούν όλα τα αντιλαϊκά και αντιπαραγωγικά μέτρα αν δυναμώσουν και πολιτικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους σε αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αν ενισχύσουν τη συμμαχία τους με όλες και όλους (τους ανέργους, τους εργαζομένους, τα μικρομεσαία στρώματα, τη νεολαία και τους συνταξιούχους), που πλήττονται από τις σκληρές μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες στοχεύουν την εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών όλων των μικρομεσαίων στρωμάτων και στην περαιτέρω φτωχοποίηση όλου του λαού», τονίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ.

Σχετικές ειδήσεις